UE avertizează Moscova după scrutinul ilegal din regiunile ucrainene ocupate

Alexandru Crenganiș
Uniunea Europeană a avertizat recent Rusia că vor exista "consecinţe" pentru toţi cei implicaţi în organizarea alegerilor ilegale în teritoriile ucrainene anexate de Moscova în sudul și estul Ucrainei.
Moscova a revendicat, la aceste alegeri ilegale, victoria partidului preşedintelui rus Vladimir Putin, "Rusia Unită", în teritoriile ocupate situate în estul şi sudul Ucrainei.
"Respingem cu fermitate încercările zadarnice ale Rusiei de a legitima şi de a normaliza controlul său militar ilegal şi anexarea unei părţi din teritoriul ucrainean", afirmă UE într-un comunicat.
Potrivit UE, "aceste așa-numite "alegeri" ilegale din Ucraina au avut loc pe fondul acordării forțate și ilegale de către Rusia a pașapoartelor, inclusiv copiilor, transferului forțat și deportării, încălcărilor și abuzurilor pe scară largă și sistematică ale drepturilor omului, precum și intimidării și represiunii crescânde asupra cetățenilor ucraineni de către Rusia și autoritățile sale numite în mod ilegitim în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei”.
Totodată, UE deplânge faptul că alegerile din Rusia au avut loc într-un "mediu extrem de restricționat" și că autoritățile ruse "au amplificat represiunea internă" prin introducerea cenzurii de război și prin reprimarea în continuare a politicienilor din opoziție, a organizațiilor societății civile, a mass-media independente și a altor voci critice prin utilizarea legislației represive și a sentințelor motivate politic.
"Conducerea politică a Rusiei şi toţi cei implicaţi în organizarea (acestor alegeri) vor trebui să se confrunte cu consecinţele acestor acte ilegale", se afirmă în comunicatul Uniunii.
Cele 27 de state membre ale UE au impus deja 11 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei de la invazia acesteia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.
Kremlinul a susținut că a anexat patru teritorii estice și sudice anul trecut, în ciuda faptului că nu are control militar deplin asupra lor.
Scrutinul a avut loc și în Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Alegerile au fost respinse de Ucraina și aliații săi ca fiind un fals, iar forțele Kievului luptă pentru a recupera teritoriul confiscat.
Acest scrutin intervine cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute la începutul anului 2024, care l-ar putea confirma pe Vladimir Putin la putere până în 2030.