SUA vor trimite nave militare și avioane mai aproape de Israel
Alexandru Crenganiș
Statele Unite vor trimite mai multe nave militare și avioane mai aproape de Israel în semn de sprijin, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, Washingtonul considerând că ultimele atacuri ale Hamas împotriva Israelului ar fi putut fi motivate de intenția secundară a organizației Hamas de a perturba o potențială normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.
Luptătorii Hamas au răscolit orașele israeliene în timp ce țara a suferit, sâmbătă, cea mai sângeroasă zi din ultimele decenii. Israelul a ră spuns duminică prin lovituri aeriene în Gaza; sute de persoane ar fi fost ucise de ambele părți. Violențele în spirală amenință să declanșeze un nou război major în Orientul Mijlociu.
Austin a adăugat, de asemenea, că Statele Unite vor furniza muniții Israelului și că asistența de securitate a Statelor Unite va începe curând. Pentagonul va adăuga și avioane de luptă în regiune, a spus el.
Președintele american Joe Biden i-a spus duminică premierului Benjamin Netanyahu că asistența suplimentară pentru forțele de apărare israeliene este în drum spre Israel și că vor urma mai multe transferuri în zilele următoare, a declarat Casa Albă, după apelul președintelui Joe Biden.
Austin a declarat totodată că a ordonat mutarea unei grupări de atac de portavioane (care include portavionul Ford și navele care îl susțin) mai aproape de Israel,. "Am dirijat deplasarea USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group către estul Mediteranei", a spus acesta.
Atacul Hamas lansat în zorii zilei de sâmbătă a reprezentat cea mai mare și mai dură incursiune în Israel de când Egiptul și Siria au lansat un atac brusc comun asupra Israelului, în efortul de a revendica teritoriul pierdut în războiul de la Yom Kippur, de acum 50 de ani.
„Nu ar fi o surpriză ca o parte din motivație ar fi perturbarea eforturilor de a aduce Arabia Saudită și Israelul împreună, împreună cu alte țări care ar putea fi interesate de normalizarea relațiilor cu Israelul”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken pentru CNN.
Hamas a declarat sâmbătă că atacul a fost determinat de ceea ce a numit escaladarea atacurilor israeliene asupra palestinienilor din Cisiordania, Ierusalim și împotriva palestinienilor din închisorile israeliene.
Liderul Hamas Ismail Haniyeh a evidențiat amenințările la adresa Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim, continuarea blocadei israeliene asupra Gazei și normalizarea relațiilor bilaterale israeliene cu țările din regiune.
Netanyahu a declarat luna trecută că el crede că țara sa se află în pragul păcii cu Arabia Saudită, prezicând că mișcarea ar putea remodela Orientul Mijlociu. Arabia Saudită a insistat mult timp asupra dreptului palestinienilor la statalitate ca o condiție pentru recunoașterea Israelului – lucru la care mulți membri ai coaliției religioase naționaliste a lui Netanyahu s-au opus mult timp.
Statele Unite au declarat duminică că eforturile de normalizare dintre Arabia Saudită și Israel ar trebui să continue, în ciuda recentelor atacuri ale organizației Hamas și a răspunsului Israelului la aceste atacuri.