SUA şi Ucraina au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani

Alexandru Crenganiș

 

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să consolideze apărarea Ucrainei împotriva invadatorilor ruşi. Acordul, semnat în marja summitului G7 din Italia, se doreşte a fi un pas spre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO.

"Scopul nostru este să consolidăm capacitățile credibile de apărare și descurajare ale Ucrainei pe termen lung", a declarat Biden la o conferință de presă comună cu Zelenski.

El a spus că mesajul G7 către președintele rus Vladimir Putin este: "Nu ne puteți aștepta. Nu ne poți dezbina". Grupul națiunilor bogate a convenit, de asemenea, un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, susținut de profiturile din activele rusești înghețate.

Acordul de securitate SUA-Ucraina este un cadru pentru un efort pe termen lung de a ajuta la dezvoltarea forțelor armate învechite ale Ucrainei și de a servi ca un pas către eventuala aderare a Ucrainei la NATO, potrivit textului.

Președintele Ucrainei a numit acordul istoric, spunând că este o punte către eventuala aderare a țării sale la NATO. "Acesta este un acord privind securitatea și, prin urmare, protecția vieții umane", a spus el.

Zelenski a cerut mult timp aderarea la NATO, dar aliații nu au făcut acest pas. Alianța occidentală consideră orice atac lansat asupra unuia dintre cei 32 de membri ai săi ca un atac asupra tuturor, în conformitate cu clauza articolului cinci.

În cazul unui atac armat sau al unei astfel de amenințări împotriva Ucrainei, înalți oficiali americani și ucraineni se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns și pentru a determina ce nevoi suplimentare de apărare sunt necesare pentru Ucraina, se arată în acord.

Conform acordului, Statele Unite își reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pe fondul unui nou impuls al Rusiei pe frontul de est al Ucrainei.

De asemenea, acesta include planurile de dezvoltare a propriei industrii de apărare a Ucrainei și de extindere a armatei.

Ucraina are nevoie de o forță militară "semnificativă" și de investiții susținute în baza sa industrială de apărare, în conformitate cu standardele NATO.

Acesta va permite celor două țări să facă schimb de informații, să organizeze programe de instruire și educație militară și exerciții militare combinate.