SUA încep la 2 februarie a.c. procedura de suspendare a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)

SUA încep la 2 februarie a.c. procedura de suspendare a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)

Potrivit secretarului american de stat, Mike Pompeo, mâine, 2 februarie 2019, Statele Unite vor notifica Federația Rusă prin notă verbală că încep procedura de suspendare a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pentru o perioadă de 6 luni, conform articolului 15 al Tratatului semnat în 1987. SUA acuză Federația Rusă de încălcarea acestui acord.

Mike Pompeo a precizat că Washingtonul este în continuare gata să discute cu Moscova "subiectul dezarmării", dar și că Rusia trebuie să se supună în termen de şase luni prevederilor INF; “în caz contrar acesta va lua sfârşit; SUA speră în continuare să poată reaşeza relaţiile cu Rusia pe un făgaş bun, dar ţine de Rusia să renunţe la activităţile destabilizatoare nu doar în această problemă, ci şi în multe altele".

Note verbale similare vor fi predate și Kazahstanului, Ucrainei și Belarusiei.

În aceeași zi, și președintele Donald Trump a confirmat decizia Washingtonului: "De mâine SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul Tratatului INF şi vor începe procesul de retragere", care "se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi respectă obligaţiile, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest document". Potrivit președintelui american, Vom dezvolta propriile noastre opțiuni militare și vom lucra cu NATO pentru ca Rusia să nu dobândească avantaje militare”.

În cadrul unei declarații publicate astăzi de Casa Albă, președintele american declara că De prea mult timp, Rusia încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (…), dezvoltând un sistem interzis de rachete care reprezintă o amenințare directă pentru aliații și trupele noastre din străinătate. Mâine, Statele Unite își vor suspenda obligațiile din Tratatul INF și vor începe procesul de retragere din Tratatul INF, care va fi finalizat în 6 luni, cu excepția cazului în care Rusia va reveni în conformitate prin distrugerea tuturor rachetelor sale, a lansatoarelor și a echipamentelor asociate. Aliații noștri NATO ne sprijină pe deplin, deoarece înțeleg amenințarea reprezentată de încălcarea Rusiei și riscurile pentru controlul armelor, reprezentate de ignorarea încălcărilor tratatelor”.

Notă: Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km. La 2 februarie expiră ultimatumul dat Moscovei de Washingtonul pentru a se conforma Tratatului prin distrugerea rachetei ruseşti Novator 9M729, SSC-8 în terminologia NATO (rachetă capabilă să transporte focoase nucleare și care încalcă prevederile INF). Recent, înaintea Consiliului NATO-Rusia, Moscova a făcut publice date privind caracteristicile rachetei de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, potrivit cărora sistemul are o rază de acțiune de 480 km, sub limita de 500 km impusă de tratat,

SUA cer Rusiei distrugerea acestei rachete, a lansatorilor şi echipamentelor asociate ei. Potrivit NATO şi Pentagonului, Novator 9M729/SSC-8 este capabilă să lovească ţinte pe o distanţă între 500 şi 1.500 de kilometri. Kremlinul susține că raza de acţiune a acestei rachete nu depăşeşte 500 de kilometri.

NATO s-a raliat SUA și a acuzat Rusia de încălcarea INF şi a îndemnat-o să revină la respectarea documentului în cele şase luni dinaintea retragerii SUA.  Printr-un comunicat de presă publicat astăzi, NATO îndeamnă Rusia „să folosească cele şase luni care au mai rămas şi să revină la o respectare deplină şi verificabilă, în vederea salvării Tratatului INF“. Statele membre anunţă că Alianţa Nord-Atlantică va continua să examineze implicaţiile dezvoltării unor rachete ruse. NATO anunţă că va adopta toate „măsurile necesare pentru a asigura credibilitatea şi eficienţa disuasiunii per ansamblu şi poziţiei în domeniul apărării“. Alianţa avertizează că dacă Moscova nu distruge toate noile sisteme de rachetă despre care Washingtonul insistă că încalcă Tratatul INF, „Rusia va purta singură responsabilitatea sfârşitului tratatului“.

La București, ieri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, declara că „Începând de la 2 februarie, americanii vor lansa procedura de retragere, iar asta va dura şase luni, ceea ce oferă încă o oportunitate Rusiei să se conformeze obligaţiilor pe care le are“. Potrivit acestuia, racheta SSC-8 are capacitate nucleară, este greu de detectat și capabilă să lovească orașe europene... Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul INF”…

Moscova neagă că ar încălca Tratatul INF și acuză Washingtonul că sistemele balistice instalate de SUA în România intră în contradicţie cu acest acord. Potrivit lui Serghei Riabkov, ministru-adjunct de Externe, “Sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa au caracter ofensiv, fiind o încălcare gravă a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Există o nouă chestiune problematică ce a generat probabil cea mai mare îngrijorare a noastră şi pe care am început să o prezentăm Statelor Unite în formatul bilateral al acestui Tratat. Se referă la instalarea lansatoarelor Mk-41 în cadrul Sistemului Aegis montat în Europa pentru presupuse sarcini antirachetă. Cu toate acestea, contrar prevederilor Tratatului, aceste lansatoare permit utilizarea ofensivă a rachetelor de croazieră Tomahawk cu raze medii de acţiune şi a altor sisteme de atac. Considerăm că este o încălcare flagrantă şi directă a Tratatului INF".

"Statele Unite nu răspund defel cererilor noastre privind lansatoarele tip Mk-41 din compunerea complexelor Aegis Ashore, deja amplasate în România și care în curând vor apărea și în Polonia", a declarat oficialul rus la 30 ianuarie a.c.

Astăzi, președintele rus a prezidat o reuniune cu membrii Consiliului de Securitate, la care s-a discutat prioritar situația actuală privind Tratatul INF.

O serie de înalți oficiali europeni și americani s-au adresat Moscovei, separat sau colectiv, cu solicitarea de a respecta prevederile Tratatului INF.

Atât experții americani și europeni, cât și cei ruși, apreciază că suspendarea Tratatului INF poate avea consecințe dezastruoase asupra situației de securitate în Europa și în lume.