Forumul de la Krynica Zdrój (Polonia), plămân geopolitic al regiunii

Forumul de la Krynica Zdrój (Polonia), plămân geopolitic al regiunii

Experții Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House” din Constanța au participat, recent, la lucrările celei de-a 29-a ediții a Forumului Economic din Krynica Zdrój, Polonia (3-5 septembrie a.c.) – o mică și cochetă stațiune montană în care Varșovia reușește în fiecare septembrie să aducă mii de invitați de marcă de pe trei continente pentru a dezbate viziuni politice și geopolitice ce pot schimba lumea.

Evenimentul a fost (excelent) organizat de Fundația Institutul pentru Studii Estice din Varșovia.

Organizatorii apreciază, pe bună dreptate, că acest Forum reprezintă cel mai important eveniment internațional în domeniul economic organizat anual în centrul și sud-estul Europei – cel puțin din punctul de vedere al amplitudinii. La lucrările anuale ale Forumului participă în mod curent, mai ales în ultimele ediții, cca 4.000 de invitați (analiști, experți, oameni politici etc.), din cca 60 de țări, din Europa, Asia și SUA.

Și la această ediție au participat cca 4.000 de invitați. Dezbaterile au fost organizate în cadrul a 6 secțiuni plenare și cca 150 de secțiuni tematice.

Principalele secțiuni organizate la această ediție: Healthcare Forum, International Polish Community Forum, PFR / Financial Zone, Society, State and Reforms. Forbes Zone, Investments and Development, Money.pl Zone, Environment Forum, Europe of the Carpathians, Special Events, Business Forum, Energy Forum, International Politics, New Economy, Cybersecurity Forum, Management Forum, Regions Forum, SGH Zone, Youth Leader Zone, Ukraine Forum.

Polonia reușește prin acest eveniment (la care se adaugă alte evenimente sectoriale, precum Security Forum / Varșovia) să își probeze statutul de lider regional: construiește în mod neobosit noi viziuni geopolitice (a se vedea Inițiativa celor trei Mări / Intermarium, Parteneriatul Estic etc.), creează ample platforme publice și specializate pentru discuții între experți la nivel regional și global etc.

Forumul din septembrie de la Krynica Zdrój, ajuns astfel la cea de-a 29-a ediție, a devenit deja un loc tradițional regional de întâlnire între oameni care dezbat politici și produc viziuni.

Ucraina este din multe puncte de vedere “răsfățatul” Forumului: are panel permanent dedicat, loc emblematic în spațiul de dezbateri (“Casa Ucraineană”), limba ucraineană este acceptată formal ca limbă de lucru a evenimentului, se participă cu numeroși paneliști și evenimente pe toată evenimentului etc.

Ungaria există și respiră la Forum prin intuiția politică remarcabilă a unora dintre liderii săi. Și la această ediție, unul dintre eroii evenimentului, extrem de prezent și de prizat, a fost ministrul de externe al Ungariei, care și-a etalat diplomatic prezența la eveniment pe durata a două zile pline, timp în care a vizitat cu mult folos mediatic și public spațiile Forumului. Un fel de “baie de mulțime” care a adus considerabile beneficii de imagine țării vecine.

Deși cu o prezență semnificativă și în creștere la Forum, România nu își probează nici la Krynica Zdrój potențialul teoretic de a exista în această lume geopolitică și de a genera inițiative geopolitice de impact. România există încă firav în fotografia geopolitică a regiunii, cel puțin așa cum se vede ea din Carpații polonezi.

Se remarcă în mod special anvergura New Strategy Center, care a reușit, la această ediție, să co-organizeze două evenimente / secțiuni tematice de impact. La unul dintre acestea a fost prezent și secretarul de stat în MAE român, Dan Neculăescu. Cele două evenimente co-organizate de către New Strategy Center au fost extrem de utile și au consolidat în mod semnificativ profilul prezenței românești la eveniment. În afara acestora, România a mai produs moderatori la diferite alte secțiuni (d.e. Ion M. Ioniță) și a prezentat expertiza proprie prin intermediul experților din țară la câteva secțiuni importante ale Festivalului.

Pentru o țară care trăiește în iluzia unui prezumtiv rol de lider regional – puțin. Ar fi fost dorit o prezență consistentă la Forum a ministrului român de externe, pentru a produce plus-valoare pentru România la evenimente care chiar contează.

Rezultatul efectiv al Forumului? Lumea mare din liga noastră regională vorbește despre Polonia, așteaptă noi inițiative ale acesteia, cerșește sau provoacă roluri de “locomotivă” a Poloniei în diferite formate și inițiative existente etc; mii de invitați externi vizitează anual (cu această ocazie) stațiunile de munte ale Poloniei, se transformă în agenți turistici impliciți etc.

Este adevărat, Polonia construiește o lume întreagă în jurul ideii acestui Forum: întreaga clasă politică a Varșoviei, zeci și sute de parteneri, agenți comerciali, mici întreprinzători, branduri cu renume sau în creștere sunt implicați în pregătirea și derularea evenimentului.

Polonia respiră geopolitic puternic la nivel regional, iar unul din plămânii săi geopolitici este, cu siguranță, Forumul Economic din Krynica Zdrój!

Visez un astfel de Forum la Marea Neagră, vara sau în Sinaia, iarna.

http://www.forum-ekonomiczne.pl/

 

Dr. Dorin Popescu