Malta și problema corupției

Malta și problema corupției

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Deși oficialii din Malta și din întreaga Europă cunoșteau amploarea corupției din Malta, în anul 2017 această corupție atinge apogeul prin asasinarea unui jurnalist de investigații, iar acest eveniment a șocat mediile politice naționale și europene: în anul 2017, jurnalista de investigații Daphne Caruana Galizia, care a dezvăluit implicarea unor politicieni de la vârful ţării în scandalul Panama Papers”, este asasinată pe teritoriul maltez.

După aceste dezvăluiri, premierul Joseph Muscat convoacă alegeri anticipate, pentru a abate atenţia de la aceste dezvăluiri. Partidul Laburist din care făcea parte a fost avantajat de aceste alegeri anticipate, câştigând scrutinul respectiv.  

În octombrie 2017, jurnalista Daphne Caruana este asasinată cu ajutorul unei încărcături explozibile plasată sub automobil în apropierea locuinţei sale, în satul maltez Bidjina. Daphne era un critic acid al primului-ministru, dar, cu toate acestea, oficialul maltez a criticat asasinatul. Muscat a declarat: “Cu toții știm că doamna Caruana Galizia a fost, din punct de vedere politic și personal, unul dintre cei mai mari critici ai mei. Ceea ce nu ar justifica însă în niciun fel "fapta barbară" comisă împotriva ei”.

La aflarea acestei veşti, Comisia Europeană a condamnat în termeni duri crima “barbară” de pe teritoriul maltez. Purtătoarea cuvânt a Comisiei Europene, la Bruxelles, Margaritis Schinas, a declarat că autoritățile din Malta trebuie să-și facă acum datoria și să-i prindă pe cei vinovați. Președintele Parlamentului European de la acea vreme, Antonio Tajani, a scris pe Twitter că este vorba de un „caz tragic”, în care o jurnalistă și-a jertfit propria viață pentru a face ca adevărul să iasă la lumină.

Chiar şi eurodeputaţii au reacţionat. Eurodeputatul ecologist german Sven Giegold a declarat că cele petrecute îl trimit cu gândul mai degrabă "la Rusia lui Putin, nu la un stat membru al Uniunii Europene". Caruana Galizia depusese anterior mărturie în fața unei comisii de anchetă a PE cu privire la cazuri de spălare de bani și evaziune fiscală. Rolul său în dovedirea unor acuzații grave ar fi fost decisiv, după cum a precizat Giegold.

După o perioadă de timp, ancheta a bătut pasul pe loc, iar oamenii au început să iasă în stradă pentru a protesta.  Sătui de corupţie şi de mafie, protestatarii din Malta au dat naştere unei mişcări numită „Occupy Justice”, o mişcare asemănătoare cu Occupy” din Statele Unite ale Americii, iar liderii acestei mişcări apreciază că prim-ministrul Muscat “a redus cea mai înaltă funcţie din Malta la o sumă de aranjamente criminale cu mafia”.

După mai mult timp, în care ancheta a bătut pasul pe loc, s-au făcut pași semnificativi pentru aflarea adevărului. La sfârşitul lunii noiembrie 2019, un membru al cabinetului Muscat (Konrad Mizzi) demisionează, iar un alt membru, Chris Cardon, se auto-suspendă. Semnificația și ecourile acestui asasinat au fost aşa de mari încât chiar şi şeful cabinetului primului-ministru, Keith Schembri, a demisionat. Ulterior acesta va fi arestat, iar Cardon – anchetat. Daphne Galizia făcuse, anterior, numeroase dezvăluiri despre firmele din Panama ale lui Cardon şi Mizzi, dar şi despre faptul că demnitarii ar fi primit favoruri din partea unor oameni de afaceri ruşi pentru a obţine cetăţenia malteză.

Chiar înainte să moară, jurnalista a aflat că firmele conduse de cei doi demnitari au primit peste 2 milioane de euro de la o companie înregistrată în Dubai. Din păcate, nu a mai reuşit să afle cine a fost în spatele acestei tranzacţii. Ulterior s-a aflat că în spatele acestei tranzacţii s-ar afla unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Malta, Yorgen Fenech. Acesta a fost prins când încerca să părăsească țara la bordul iahtului său.

Se pare că omul de afaceri ar fi comandat asasinatul; un simplu taximetrist a oferit această informație. Primul-ministru va interveni în anchetă şi nu îi va oferi protecţie taximetristului, astfel încât Fenech va fi eliberat la 29 noiembrie 2019.

Ulterior, un nou martor, Melvin Theuma, a declarat în luna ianuarie a.c. a acestui an că fostul ministru al economiei ar fi comandat în mod direct asasinatul. Acesta a declarat în faţa instanţei că un bărbat pe nume Chris Cardona ar fi dat banii asasinului, mai exact o sumă de 350.000 de euro. Tot martorul pretinde că această sumă de bani a fost superioară celei solicitate de asasin, iar o parte din bani ar veni de la omul de afaceri Fenech, care a fost pus sub acuzare pentru complicitate la omor. În final, trei bărbaţi au fost acuzaţi de comiterea asasinatului, apreciindu-se că Yorgen Fenech ar fi pus la cale această crimă. Toţi au pledat nevinovat”; Melvin Theuma a fost graţiat în schimbul depunerii mărturiei.

Publicaţia "The Times of Malta" scrie că Chris Cardona a respins declaraţiile făcute de Theuma în faţa judecătorilor, susţinând că ar fi doar "aberaţii bazate pe minciuni care nu au niciun sens". Cardona a demisionat din parlament, dar continuă să fie unul dintre adjuncţii liderului Partidului Laburist, formaţiune aflată la guvernare în Malta.

Deşi premierul Muscat declara în luna decembrie 2019 că nu va demisiona (în pofida faptului că protestele erau în creştere în capitală), acesta a revenit asupra acestei declaraţii promițând că va demisiona la începutul anului 2020. Muscat a fost nevoit să ia această decizie după ce protestele nu s-au oprit, mai mult, amploarea acestora a crescut considerabil, iar din ce în ce mai mulţi oameni aderau la aceste manifestaţii. Protestatarii erau furioşi pentru că premierul Muscat a intervenit să îi protejeze pe apropiaţii săi din guvern.

În cele din urmă, Muscat demisionează în luna ianuarie a.c,, iar la conducerea guvernului va veni Robert Abela, după ce acesta a fost numit în funcție de Partidul Laburist. Protestatarii privesc această schimbare cu scepticism, apreciază că nivelul corupţiei a atins un nivel alarmant, iar speranța în schimbări esențiale și în calitatea etică a clasei politice din Malta este extrem de redusă.

În prezent, dosarul asasinării jurnalistei malteze încă se judecă; este aşteptată o decizie finală din partea justiţiei malteze. Deşi justiţia încă nu s-a pronunţat cu verdicte definitive, acest caz a dus deja la schimbări majore în societatea malteză: a condus la demiterea unui guvern, dar şi la mişcări ample de stradă din partea societăţii civile, care o perioadă îndelungată a închis ochii” la actele de corupţie realizate de către demnitari.

Comisia Europeană supraveghează de ceva timp Malta. Pe lângă acest incident nefericit, Malta a mai fost investigată pentru nereguli ce priveau spălarea de bani sau vânzarea cetăţenii malteze către oamenii bogaţi din lume. Parlamentul European a descris practica respectivă ca reprezentând un risc major în ceea ce priveşte „importarea de infractori şi de spălare de bani în întreaga Uniune” În prezent, situaţia din Malta este urmărită cu atenţie de Comisia Europeană.