2022: alegeri legislative în Statele Unite ale Americii

2022: alegeri legislative în Statele Unite ale Americii

 

Alexandru Crenganiș

 

 

În toamna anului 2022 urmează să aibă loc în SUA aşa-numitele alegeri ''de mijloc de mandat'', în care toate locurile din Camera Reprezentanţilor şi o treime din locurile din Senat vor fi reînnoite.

În acest moment, Camera Reprezentanților include 221 de democrați și 213 republicani, în timp ce un mandat din totalul celor 435 este vacant. Majoritatea este de 218 de membri (pe lângă cei 435 de membri cu drept de vot, mai există șase mandate pentru membri fără drept de vot, reprezentând Districtul Columbia, Puerto Rico, Insulele Samoa Americane, Guam, Insulele Virgine Americane, Insulele Mariane de Nord).

Deși mai sunt câteva luni până la aceste alegeri, deja în mediile analitice de peste Ocean a apărut teama (chiar suspiciunea) că Rusia ar dori să peturbe acest scrutin, așa cum a făcut și în alegerile prezidențiale din anul 2020.

Preşedintele SUA a reproşat deja Rusiei că încearcă să perturbe alegerile legislative din 2022 din Statele Unite prin răspândirea ''dezinformării'', potrivit unui discurs recent rostit în faţa serviciilor americane de informaţii. ''Uitaţi-vă la ceea ce face deja Rusia cu alegerile din 2022 şi la dezinformarea Moscovei. Aceasta este o încălcare pur şi simplu a suveranităţii noastre'', a afirmat preşedintele Biden în cursul unei deplasări la FBI.

Preşedintele SUA şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la intensificarea atacurilor cibernetice, inclusiv prin ''ransomware'', proces care constă în introducerea în reţele a unui program pentru a-i cripta datele, cerând apoi o răscumpărare, cel mai adesea în bitcoin, în schimbul decriptării.

Mai multe sondaje de opinie, care evidențiază performanța slabă a democraților în cursele electorale din anul trecut (cele mai recente eșecuri având loc la începutul lunii noiembrie), estimează un val republican de victorii în toamna anului curent. Acest lucru amenință șansele președintelui Joe Biden de a-și păstra majoritatea fragilă pe care o are în prezent în Congres.

La alegerile din 4 noiembrie 2021, desfășurate în mai multe state, președintele Joe Biden și, prin extenso, Partidul Democrat, pot fi considerați marii perdanți ai scrutinului, după ce candidații democrați susținuți de Biden fie au pierdut (cazul Virginiei), fie nu au reușit să câștige detașat cursele considerate fără probleme deosebite (New Jersey).

Victoria lui Glenn Youngkin în Virginia (la recentul scrutin local) le oferă republicanilor o strategie pentru a recâștiga Congresul la alegerile intermediare din noiembrie 2022, democrații având acolo o majoritate fragilă. Glenn Youngkin a mizat pe popularitatea lui Donald Trump, al cărui sprijin l-a primit, fără a prelua cele mai scandaloase poziții ale fostului președinte, pentru a nu-i speria pe moderați și pe independenți. Marele avans al lui Terry McAuliffe s-a topit în câteva săptămâni în acest stat care votase în mod covârșitor pentru Joe Biden la alegerile prezidențiale de acum un an.

De asemenea, stânga radicală americană a suferit înfrângeri aproape pe linie, alegătorii respingând in corpore politicile și candidații pe care progresiștii le-au prezentat la urne. Dacă alegerile acestea pot fi interpretate ca fiind un preambul pentru cele din 2022, experții din SUA spun că va urma un dezastru autentic electoral și politic pentru Partidul Democrat la finele acestui an.

Scrutinul de pe data de 4 noiembrie de anul trecut a fost considerat și un barometru pentru popularitatea lui Joe Biden. Acesta a preluat funcția de președinte cu o rată mare de aprobare. Favorabilitatea sa a scăzut însă semnificativ începând din luna august, după plecarea haotică și confuză a Statelor Unite din Afganistan și după o creștere alarmantă a cazurilor de COVID-19, atribuită în mare parte variantei Delta a coronavirusului. În acest moment, rata de popularitate a liderului de la Casa Albă a coborât la niveluri negative record.

Biden s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru numeroase alte probleme, printre care dificultăți majore ale lanțului de aprovizionare, prețuri crescute la benzină, cifre dezamăgitoare privind creșterea economică a Statelor Unite, îngrijorări legate de șomaj și un număr crescut de imigranți ilegali și solicitanți de azil care traversează granița de sud, lucru care a creat o criză semnificativă în statele americane de la frontieră.

Evaluare: Toate aceste eșecuri ale adimistrației Biden oferă o șansă în plus republicanilor de a câștiga alegerile din 2022. Analiștii cred că victoria lui Youngkin în Virginia oferă republicanilor o strategie credibilă pentru a recuceri Congresul, unde democraţii dispun de o majoritate fragilă, situație în care Administraţia Biden va fi pusă în imposibilitatea de a-și promova politicile proprii.