Întâlnire Vladimir Putin- Recep Tayyip Erdogan

Întâlnire Vladimir Putin- Recep Tayyip Erdogan

Alexandru Crenganiș

 

Vladimir Putin l-a primit recent, la 5 august a.c., pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, stațiune rusă de pe malul Mării Negre. Aceasta este a doua întâlnire tete-a-tete dintre cei doi președinți după cea desfășurată la 20 iulie a.c., odată cu celebrul summit de la Teheran.

Liderul de la Ankara este primul oficial al unei țări NATO aflat în vizită în Rusia după începutul războiului, respectiv după 24 februarie a.c. Dominantă pe agenda discuțiilor a fost situația din Ucraina, dar nu au fost făcute declarații oficiale în acest sens. Discuția dintre cei doi lideri a durat mai bine de patru ore.

Înaintea discuțiilor, Erdogan a declarat că această întâlnire va deschide o nouă "pagină în relaţiile bilaterale", în timp ce liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa că va semna un acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia.

Cei doi lideri s-au pus de acord pentru "consolidarea schimburilor comerciale" între ţările lor şi cu adoptarea unor măsuri care să "vină în întâmpinarea aşteptărilor mutuale în domeniul economiei şi energiei", potrivit unei declaraţii comune, adoptată de Putin şi Erdogan.

Cei doi lideri au pledat în special pentru aplicarea unor "măsuri concrete" pentru întărirea cooperării în domeniile transportului, agriculturii, industriei şi finanţelor, precum şi în cel al turismului, potrivit aceleiaşi surse.

Din punct de vedere politic, cei doi lideri au subliniat "importanţa crucială a relaţiilor sincere, deschise şi de încredere între Rusia şi Turcia pentru a asigura stabilitatea regională şi internaţională", precizează comunicatul comun.

Putin a lăudat Turcia pentru că „asigură un tranzit neîntrerupt” de gaz rusesc către piața europeană prin conducta TurkStream, pe care a numit-o „una dintre cele mai importante artere pentru furnizarea de gaz rusesc în Europa”. În plus, cei doi s-au pus de acord că gazele rusești importate de Turcia ar trebui să fie „parţial plătite în ruble”, potrivit vicepremierul rus Aleksandr Novak. Putin a ținut să îi mulțumească omologului său turc pentru că a ajutat la negocierea acordurilor privind exportul de cereale ucrainene.

Din cauza unei crize economice majore, dar și a inflației (care a atins un nivel fără precedent), Turcia a început să se bazeze din ce în ce mai mult pe Rusia în ceea ce privește comerțul și turismul. De asemenea, gazul rusesc acoperă 45% din necesarul energetic al Turciei, iar agenția atomică a Rusiei construiește prima centrală nucleară din Turcia.

Tot în urma acetei dicuții, cele două state “și-au reafirmat hotărârea de a acționa în coordonare și în deplină solidaritate în lupta împotriva tuturor organizațiilor teroriste” din Siria. După cum știm, Turcia a efectuat mai multe operațiuni în Siria începând cu anul 2016, țintând miliția kurdă, deși Moscova s-a opus în mod constant acestor operațiuni.

  Cinci bănci turcești au adoptat sistemul rus de plăți Mir, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la întoarcerea de la discuțiile cu președintele Vladimir Putin din stațiunea Soci de la Marea Neagră.

Plata în ruble va reprezenta o sursă de sprijin financiar atât pentru Rusia, cât și pentru Turcia, a declarat Erdogan, adăugând că guvernatorii băncilor centrale din cele două țări s-au întâlnit, de asemenea, în timpul vizitei.

Tot după întâlnirea cu Vladimir Putin, Erdogan a declarat că, în cadrul întrevederii de la Soci, i-a propus lui Vladimir Putin să înceapă discuțiile cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski pentru un summit Putin-Zelenski, care ar urma a se desfășura în Turcia. „În ciuda dificultăților, îmi mențin și convingerea fermă că această criză va fi rezolvată la masa negocierilor”, a declarat Erdogan.

Deși Erdogan este optimist privind o întâlnire Putin-Zelenski, Moscova a declarat că pentru moment exclude acest tip de negociere, deoarece negocierile la nivel de experți privind finalizarea războiului sunt oricum blocate de luni de zile.

Întrebat despre propunerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a media negocieri de pace între cele două părţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că Putin şi Zelenski s-ar putea întâlni numai după ce negociatorii ambelor părţi îşi „vor fi făcut temele".

Evaluări:

Relația dintre Turcia și Rusia este una extrem de complexă. Deși în Libia și Siria cele două țări susțin tabere diferite, acestea desvoltă o cooperare foarte bună în domenii precum energia, apărarea, acordurile comerciale. Această relație a ultragiat aliații occidentali ai Turciei, mai ales după ce Ankara a hotârât să cumpere din Rusia sisteme antiaeriene S-400.

Relațiile dintre Turcia și Rusia au atins un prag critic în anul 2015, după ce Turcia a doborât un avion rusesc de război în apropierea graniței cu Siria, iar Moscova a răspuns oprind turismul în Turcia și interzicând importurile de fructe și legume și alte articole din Turcia. Cu toate acestea, cei doi lideri au reuțit să depășească aceste conflicte, iar cooperarea dintre cele două state a devenit una din ce în ce mai bună.

Liderul de la Ankara este singurul lider NATO care a discutat în ultimile luni cu Vladimir Putin față în față. Din cauza aceasta, Turcia este acuzată că folosește criza actuală în beneficiul său, deși Turcia a ajutat punctual la rezolvarea crizei cerealelor. De asemenea, Turcia încearcă negocierea unei întrevederi Putin-Zelensky, chiar dacă acest demers are, în momentul de față, șanse mici de reușită.