Mass Media

La 27 ianuarie se desfășoară la Constanța Masa rotundă internațională „O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră? Semne premonitorii, conflicte și convergențe”, în organizarea Asociației Casa Mării Negre. Evenimentul, care reunește 20 de experți din România, R. Moldova și Ucraina, este primul de acest gen organizat de o asociație de geopolitică din regiunea Dobrogei și vizează analizarea principalilor indici de conflictualizare a situației geopolitice din bazinul pontic.

Citeşte articolul

Temele mesei rotunde geopolitice organizate de Asociație: noi geopolitici și reconfigurări securitare la Marea Neagră; comunitățile românești în bazinul Mării Negre; locul Tomisului în noile arhitecturi. Principalele intervenții tematice: în căutarea unor spații de securitate informațională; particularitățile războiului asimetric; modificări ale balanței de putere; politici ale României și Turciei în bazinul pontic; Marea Neagră - poligon de testare a unei noi ordini globale.

Citeşte articolul

În prezent se construiește o nouă arhitectură geopolitică la litoralul pontic. Principalele ei trăsături: creșterea apetitului hegemonic al Moscovei, diminuarea influenței externe a SUA, formula bipolară de alianțe externe a Ankarei, testarea unor forme de război hibrid, militarizarea sporită a regiunii, transformarea spațiului pontic în poligon de negociere politică. Bucureștiul are capacități limitate de joc geopolitic, inclusiv în spațiile din care se așteaptă expertize de substanță.

Citeşte articolul

Analiză preliminară a președintelui Asociațței privind tomosul de autocefalie a Bisericii Oortodoxe Ucrainene.

Citeşte articolul