Ipostazierea suferințelor limbii române în Ucraina, premiată la Centenar

Ipostazierea suferințelor limbii române în Ucraina, premiată la Centenar

BucPress TV din Cernăuți, partener instituțional al Asociației  „Casa Mării Negre / Black Sea House” a obținut trofeul concursului de televiziune „Patrimoniul cultural în anul Centenarului reflectat în producţiile TV”

 

 

Documentarul „Limba noastră cea română…” realizat de BucPress TV din Cernăuți a obținut trofeul concursului de televiziune „Patrimoniul cultural în anul Centenarului reflectat în producţiile TV”, desfășurat zilele acestea la Iași.

Organizatorul festivalului de producție TV a fost Asociația Edunext, iar finanțator – Consiliul Județean Iași. Partener media  – TVR.

Concursul a avut loc pe trei secţiuni: ştiri, reportaj/interviu şi documentar,  adresându-se profesioniştilor din televiziunile din România, Republica Moldova și Ucraina. Juriul a fost format din specialişti în domeniul audiovizual: Ovidiu Lazăr, regizor artistic la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, preşedinte; Carmen Scutariu, master în Global Journalism la Coventry University, Ramona Iacobuţe, jurnalist, doctorand în Teatrologie la Universitatea de Arte din Iaşi; Ioana Palamar, artist vizual, membru în UAP România, Margareta Andreescu, jurnalist de televiziune.

Tema concursului a fost patrimoniul cultural în anul Centenarului”.

Producțiile TV care au fost incluse în concurs au fost realizate în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 august 2018. Prima ediţie a concursului de televiziune EduNEXT a premiat jurnalişti din Iaşi, Botoşani, Chişinău şi Cernăuţi. Evenimentul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi. Momentele artistice au fost susţinute de Maria Rădeanu, elevă la CN "George Enescu" din Bucureşti, Sorana Anastasiu de la Opera Naţională Română din Iaşi şi Ana Maria Ignat, elevă în clasa a Va la Şcoala din Bălţaţi.

La această primă ediție a concursului trofeul a fost câștigat de  BucPress TV din Cernăuți, cu documentarul „Limba noastră cea română…”.  

BucPress TV – un proiect al Centrului Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, fondată în 2014, a trimis spre jurizare patru producții televizate, dintre care două au ajuns în faza finală a concursului. Pe lângă documentarul „Limba noastră cea română…”, care a cucerit trofeul concursului, a fost nominalizat și documentarul „Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare...”.

Documentarul „Limba noastră cea română....” analizează efectele distrugătoare ale Legii Educației asupra românilor din Ucraina. BucPress TV subliniază, în acest documentar, formele de luptă a românilor din Ucraina pentru menținerea identității lingvistice și salvarea școlilor cu predare în limba română.  Filmul reflectă opiniile experților independenți din Cernăuți (istorici, critici literari, scriitori),  ale liderilor societăților pentru cultura românească din Ucraina, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și ale persoanelor implicate în mod direct în procesul educațional din Ucraina. Sunt descrise evenimentele privind pichetarea Administrației Regionale de Stat Cernăuți de către românii din regiune  în legătură cu adoptarea și promulgarea Legii Educației, care încalcă în mod direct dreptul la studii în limba maternă.

La 8 martie a.c., TVR Internațional a difuzat pe 8 martie a.c. documentarul „Limba noastră cea română”, realizat de BucPress TV; difuzarea acestui film la postul de televiziune menționat a reprezentat un eveniment inedit – a fost pentru prima dată când TVR a difuzat un documentar realizat de jurnaliști români din regiunea Cernăuți. La realizarea documentarului au participat un grup de jurnaliști români din Cernăuți: regizor-coordonator – Leonid Parpauț, jurnaliști: Marin Gherman, Mariana Struț, Vitalie Zâgrea, Mihai Grosu, Svetlana Pantea ș.a.

De adăugat că funcționarea platformei de opinie și actualitate românească BucPress TV a avut loc pe parcursul anului curent cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dar și din resurse financiare proprii ale Centrului Media BucPress.

Jurnaliștii Centrului Media BucPress aduc mulțumiri Asociației Edunext Iași, Consiliului Județean Iași, juriului festivalului și tuturor partenerilor implicați în desfășurarea concursului de producție TV pentru atenția acordată subiectelor de mare importanță pentru românii din Ucraina.

 

Dr. Marin Gherman,

președinte al Centrului Media BucPress din Cernăuți –

asociație a jurnaliștilor români din Ucraina

 

Notă: Asociația  „Casa Mării Negre / Black Sea House” felicită călduros Centrul Media BucPress din Cernăuți (partener al Asociației), în special pe președintele acestuia, dr. Marin Gherman, pentru câștigarea acestui trofeu și, prin extensie, pentru întreaga activitate desfășurată în sprijinul și pentru protejarea și promovarea limbii române în Ucraina!

 

http://bucpress.eu/cultura/bucpress-tv-din-cernauti-a-7643