Preluarea de către Bogdan Aurescu a mandatului de ministru al afacerilor externe

Preluarea de către Bogdan Aurescu a mandatului de ministru al afacerilor externe

În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis și a Primului ministru, Ludovic Orban, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, a avut loc astăzi, 5 noiembrie 2019, ceremonia de preluare a mandatului de ministru al afacerilor externe de către Bogdan Aurescu.

În discursul său, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a pus accentul pe faptul că diplomația română are nevoie de un suflu nou, de performanță, de rigoare, de bună credință, spirit inovativ și de acțiune orientată spre rezultat. Consolidarea profilului României și a influenței sale în plan internațional și, implicit, realizarea unei politici externe performante presupune o construcție instituțională și conceptuală care va necesita timp, dedicare și migală. „Sper ca prin acest efort să redevenim un corp profesional de elită, cu adevărat motivat să acționeze ca o echipă, în mod coerent, pentru proiectul nostru comun – o politică externă performantă și o țară respectată pe plan internațional”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Ca priorități imediate, ministrul Aurescu a evidențiat evaluarea modului de pregătire a votului în străinătate pentru alegerea Președintelui României: ”În ce privește prioritățile imediate, aș dori să mă refer mai ales la votul din străinătate, care va începe după numai trei zile de la instalarea noului Executiv. Voi solicita, în ora care urmează, prezentarea urgentă de către responsabilii din centrala ministerului, care au lucrat pe acest dosar, a unui raport cuprinzător asupra stadiului pregătirii alegerilor prezidențiale în străinătate, potrivit competențelor Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, voi solicita șefilor de misiuni diplomatice și consulare să trimită rapid o evaluare, din perspectiva lor, a stadiului pregătirii și a eventualelor riscuri și vulnerabilități. În funcție de aceste valori, vom vedea dacă și ce se mai poate face, în limitele competențelor ministerului și la nivel de Guvern, în acest stadiu foarte apropiat de momentul alegerilor, ținând seama de constrângerile prevederilor legale care reglementează această problematică.”

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că efortul MAE din perioada următoare nu va fi simplu: ”Avem, mai întâi, de reconstruit prestigiul și capacitatea de acțiune a unei instituții esențiale pentru România; în al doilea rând, de redat demnitatea și motivarea oamenilor săi și, nu în ultimul rând, trebuie să facem performanță într-un mediu internațional complicat. Așadar, la treabă și vă mulțumesc foarte mult!”

În alocuțiunea sa, Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat faptul că politica externă a României se bazează pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, pe rolul României în Uniunea Europeană și NATO, urmărind consolidarea, întărirea și extinderea parteneriatelor strategice și o bună profilare a României în plan global. De asemenea, Președintele a subliniat că “România trebuie să aibă o politică externă solidă, de succes, de încredere, indiferent de cine guvernează la un moment dat țara noastră”. A evidențiat colaborarea excelentă avută în calitate de consilier prezidențial pentru politică externă cu actualul ministru al afacerilor externe, al cărui mandat la conducerea Ministerului Afacerilor Externe va da o nouă notă de performanță și de excelență activității instituției.

Prim-ministrul Ludovic Orban a  subliniat faptul că este nevoie de reorganizarea ministerului afacerilor externe pe principii de profesionalism, integritate, seriozitate, și eficiență, arătând că obiectivul principal al politicii externe a României este „creșterea influenței pe plan extern și a profilului internațional ale României, prin consolidarea capacității noastre de a proiecta în vecinătate și dincolo de aceasta valorile democratice ale statului de drept și stabilitate”. Prim-ministrul Orban a urat succes ministrului Bogdan Aurescu și tuturor membrilor Corpului Diplomatic și Consular în realizarea acestui obiectiv.

Vă prezentăm mai jos alocuțiunea susținută de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la ceremonia de preluare a mandatului:

 

“Domnule Președinte, domnule Prim-ministru, doamnă ministru, stimați colegi, stați un pic cam departe de acest podium. Cred că ar fi trebuit să fiți mai aproape, pentru că această instituție este a dumneavoastră, și nu este doar a dumneavoastră, ci a statului român.

Am astăzi privilegiul de a mă întoarce la Ministerul Afacerilor Externe, pentru mine fiind de fapt o întoarcere acasă. Aici este locul unde am crescut, unde m-am format profesional și în bună parte și uman și unde am cunoscut oameni deosebiți, alături de care am lucrat, de multe ori chiar foarte intens, pentru politica externă a României și pentru România.

Nu au fost puține dăți sau perioade în care am petrecut aici mai mult timp decât am petrecut acasă cu familia.

În realitate, nu am plecat cu adevărat, pentru că am păstrat permanent în minte și în suflet această instituție și în toți acești ani am colaborat substanțial, din cadrul Administrației Prezidențiale, cu foarte mulți dintre dumneavoastră.

Prin urmare, pot spune că vă cunosc bine și știu și problemele pe care le aveți și pe care le are, din păcate, în prezent, diplomația română. Într-adevăr, diplomația română are nevoie de un suflu nou, de performanță, de rigoare, de bună pregătire, dar și de bună credință, are nevoie de spirit inovativ, de proiecte inteligente și de acțiune orientată spre rezultat, așa încât profilul României și influența sa pe plan internațional să crească, în beneficiul cetățenilor români.

Aceasta presupune și reformă serioasă, așadar, este nevoie de construcție atât instituțională și conceptuală în acest scop și sunt pe deplin conștient că acest efort de construcție cere timp, dedicare și migală.

Sper ca împreună să avem suficient timp să îl facem și, de ce nu, să îl ducem la bun capăt. Sper în același timp și mă adresez mai ales tinerilor din minister, dar și tuturor celorlalți care se simt tineri, ca prin acest efort să redevenim un corp profesional de elită, cu adevărat motivat, să acționăm ca o echipă, în mod coerent pentru proiectul nostru comun, care este o politică externă performantă și o țară respectată pe plan internațional.

Sunt, de asemenea, convins că mă cunoașteți, și am mai spus acest lucru - nu vă voi cere ca ministru nimic din ceea ce nu îmi voi cere mie însumi, dar mie personal îmi voi cere foarte mult.

Apreciez lucrul în echipă, știu să ascult părerile altora, dar cred că eficiența înseamnă acțiune hotărâtă, rapidă, profesionistă și mai ales îi apreciez pe cei care își fac datoria. Repet ceea ce am mai spus și în perioada mandatului anterior - venirea în funcția de ministru nu este și nu poate fi un prilej de bucurie personală, ci de muncă asiduă și responsabilitate pentru politica externă a României.

Stimați colegi, înainte de a încheia, permiteți-mi să mulțumesc domnului prim-ministru Orban pentru propunerea de a face parte din echipa guvernamentală a domniei sale, care m-a onorat foarte mult.

De asemenea, doresc să îi mulțumesc în mod deosebit domnului Președinte Iohannis pentru încrederea acordată în ultimii exact trei ani și jumătate, în care, în calitate de consilier prezidențial pentru politică externă, am avut privilegiul de a lucra cu domnia sa și astfel, de a învăța foarte multe.

În același timp, vă mulțumesc, domnule Președinte, pentru susținerea dumneavoastră pentru această nouă poziție.

Vă asigur, domnule Președinte, că eu și colegii mei de la Ministerul Afacerilor Externe vom lucra îndeaproape, în deplină coordonare cu dumneavoastră, pentru realizarea obiectivelor naționale de politică externă.

În ce privește prioritățile imediate, aș dori să mă refer mai ales la votul din străinătate, care va începe după numai trei zile de la instalarea noului Executiv. Voi solicita, în ora care urmează, prezentarea urgentă de către responsabilii din centrala ministerului, care au lucrat pe acest dosar, a unui raport cuprinzător asupra stadiului pregătirii alegerilor prezidențiale în străinătate, potrivit competențelor Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, voi solicita șefilor de misiuni diplomatice și consulare să trimită rapid o evaluare, din perspectiva lor, a stadiului pregătirii și a eventualelor riscuri și vulnerabilități. În funcție de aceste valori, vom vedea dacă și ce se mai poate face, în limitele competențelor ministerului și la nivel de guvern, în acest stadiu foarte apropiat de momentul alegerilor, ținând seama de constrângerile prevederilor legale care reglementează această problematică.

Prin urmare, stimați colegi, bine v-am regăsit! Vă urez și ne urez mult succes în îndeplinirea acestor obiective. Nu va fi simplu. Avem, mai întâi, de reconstruit prestigiul și capacitatea de acțiune a unei instituții esențiale pentru România; în al doilea rând, de redat demnitatea și motivarea oamenilor săi și, nu în ultimul rând, trebuie să facem performanță într-un mediu internațional complicat.

Așadar, la treabă și vă mulțumesc foarte mult!”

Sursa: http://www.mae.ro/node/50761