Turcia nu impune sancțiuni Rusiei

Turcia nu impune sancțiuni Rusiei

Dorin Melnic

 

          „Ankara nu ar trebui să ia exemplu de la Occident și să impună sancțiuni Rusiei. În primul rând, este nevoie de dialog”, a declarat recent candidatul turc la președenție Sinan Oğan.

          ,,Nu ar trebui să ne comportăm așa cum obișnuiam – să copiem tot ce face Vestul. Binele Turciei reprezintă prioritatea noastră și cred că ne putem rezolva și singuri problemele interne’’, a declarat Oğan într-un interviu preluat intens de agențiile ruse de știri.

          În opinia sa, înainte de a fi impuse sancțiuni, trebuie ,,să se dea o șansă păcii’’. El și-a exprimat sperența că este posibil să se găsească o soluție pentru conflictul din Ucraina. Pentru a fi întreprins acest lucru, sunt necesare discuții atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

          În plus, acesta a condamnat poziția Occidentului cu privire la război, fiind de părere că abordarea este prea unilaterală și nu face decât să contribuie mai mult la alimentarea conflictului”.

Oğan este văzut a fi drept un apropiat al Moscovei.

          Candidatura lui Oğan a fost nominalizată pentru președenția Turciei de către alianța Ata İttifakı. Înalta Comisie Electorală l-a înregistrat ca unul dintre cei patru candidați după ce a reușit să adune cele 100 000 de voturi necesari. Politicianul este membru al think tank-ului Valdai și absolvent al Institului de Stat de Relații Internaționale din Moscova. Alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt programate pentru 14 mai a.c.

          În cadrul unei vizite efectuate la Ankara de către secretarul de stat american Anthony Blinken, pe 20 februarie a.c., Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul turc de externe, a declarat ferm că Turcia va rămâne neutră față de Rusia. ,,Nu ne vom alătura sancțiunilor. Urmăm deciziile luate de ONU’’, a afirmat Çavuşoğlu. În plus, acesta a adăugat că Ankara nu va ajuta Moscova în același timp să ocolească sancțiunile occidentale.