Putin se așteaptă la “un război de lungă durată în Ucraina”

Putin se așteaptă la “un război de lungă durată în Ucraina”

Alexandru Crenganiș

 

 

Președintele rus Vladimir Putin a indicat recent că se pregătește pentru un război lung în Ucraina, spunând că Kievul ar putea folosi orice încetare a focului pentru a se reînarma și că Washingtonul va continua să vadă Rusia ca pe un inamic, indiferent cine va câștiga alegerile americane din anul 2024.

Vorbind timp de câteva ore la un forum economic din orașul-port rusesc Vladivostok, în Pacific, Putin a declarat că ofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse ar fi eșuat până acum și că armata ucraineană ar fi suferit pierderi grele, de 71.000 de oameni, în atacurile din actuala contraofensivă.

Numai atunci când Ucraina va fi epuizată în ceea ce privește oamenii, echipamentele și muniția, va vorbi despre pace, a declarat acesta ca răspuns la întrebările unui prezentator de televiziune rus. Potrivit acestuia, Kievul va folosi orice încetare a ostilităților "pentru a-și reface resursele și pentru a restabili capacitatea de luptă a forțelor sale armate".

Putin a declarat totodată că mulți potențiali mediatori l-au întrebat dacă Rusia este pregătită să înceteze lupta, precizând că Rusia “cu greu ar putea face acest lucru” de vreme ce se confruntă cu o contraofensivă ucraineană.

Pentru a exista vreo șansă de discuții, a spus Putin, Ucraina ar trebui mai întâi să anuleze interdicția legală autoimpusă asupra discuțiilor de pace și să explice ce dorește. "Abia atunci vom vedea cu adevărat", a adăugat Putin.

Rusia ar controla prin forță, în prezent, aproximativ 18% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, precum și o fâșie tertorială din estul și sudul Ucrainei, pe care a ocupat-o militar după invadarea Ucrainei la 24 februarie anul trecut.

Războiul a produs pagube uriașe în orașe și în mediul rural și a ucis sau rănit sute de mii de combatanți și civili.

De câteva luni, Ucraina se luptă să recâștige o parte din teritoriul pierdut în cadrul unei contraofensive puternice și a recucerit până în prezent câteva sate, dar nu a făcut încă progrese semnificative împotriva liniilor rusești puternic fortificate, care sunt presărate cu numeroase mine terestre.

Oficialii ucraineni declară că nu se vor opri până când ultimul soldat rus nu va fi alungat de pe pământul Ucrainei. Occidentul ajută în continuare Ucraina să învingă Rusia – un obiectiv pe care oficialii de la Kremlin îl numesc “un vis nerealist”.

Putin a declarat cu aceeași ocazie că urmărirea penală în Statele Unite a fostului președinte Donald Trump este motivată politic și că aceasta a demonstrat "putregaiul" sistemului politic american.

Putin a declarat în context că, indiferent cine va câștiga alegerile americane de anul viitor, nu se așteaptă la nici o schimbare în politica Washingtonului față de Rusia.

"Nu vor fi schimbări fundamentale în direcția Rusiei în politica externă a SUA, indiferent cine va fi ales președinte la Washington", a spus Putin. "Autoritățile americane percep Rusia ca pe un inamic existențial".