SUA avertizează din nou Phenianul
Alexandru Crenganiș
Statele Unite au avertizat din nou Coreea de Nord împotriva oricărei mișcări de furnizare de arme Rusiei și au amenințat cu sancțiuni suplimentare împotriva Phenianului, în timp ce liderul nord-coreean Kim Jong Un vizitează Rusia în aceste zile.
Kremlinul a anunțat vizita președintelui Kim într-o declarație din 11 septembrie, un semn al aprofundării cooperării dintre cele două țări și a liderilor acestora, care sunt izolați la nivel global.
Coreea de Nord este una dintre puținele țări care au sprijinit în mod deschis Rusia de la invazia sa pe scară largă în Ucraina anul trecut, iar Putin a promis săptămâna trecută să "extindă legăturile bilaterale în toate privințele într-un mod planificat prin punerea în comun a eforturilor".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vizita liderului nord-coreean are obiectivul de a "continua să ne consolidăm prietenia" și relațiile bilaterale.
Discuțiile dintre Kim și Putin s-au concentrate pe cooperarea militară și, eventual, pe un acord pentru furnizarea de arme, au declarat numeroși oficiali și analiști americani și sud-coreeni.
În ciuda negărilor atât din partea Phenianului, cât și a Moscovei, Statele Unite au declarat că discuțiile ruso-nord-coreene "avansează activ" pentru ca Phenianul să furnizeze arme Rusiei, care a consumat stocuri vaste de arme în peste 18 luni de război în Ucraina.
Statele Unite au declarat că ar fi o "greșeală uriașă" pentru Coreea de Nord să furnizeze Rusiei arme pentru a le folosi în Ucraina și au avertizat Phenianul că va "plăti un preț".
Departamentul de Stat a declarat că astfel de transferuri de arme ar încălca mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.
"Desigur, am aplicat agresiv sancțiunile noastre împotriva entităților care finanțează efortul de război al Rusiei și vom continua să aplicăm aceste sancțiuni și nu vom ezita să impunem noi sancțiuni în mod corespunzător", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
După decenii de relație complicată, Rusia și Coreea de Nord s-au apropiat una de cealaltă de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.
Coreea de Nord a acuzat în mod repetat Statele Unite pentru războiul din Ucraina, susținând că "politica hegemonică" a Occidentului justifică o ofensivă rusă în Ucraina pentru a se proteja. Kim a indicat că are interesul de a trimite muncitori în construcții în acele zone pentru a ajuta la eforturile de reconstrucție.
Rusia – împreună cu China – au blocat eforturile conduse de SUA în Consiliul de Securitate al ONU de a întări sancțiunile împotriva Coreei de Nord din cauza intensificării testelor sale cu rachete, acuzând în același timp Washingtonul că agravează tensiunile cu Phenianul prin extinderea exercițiilor militare cu Coreea de Sud și Japonia.
Statele Unite acuză Coreea de Nord încă de anul trecut că furnizează Rusiei arme, inclusiv obuze de artilerie vândute grupului rus de mercenari Wagner. Atât oficialii ruși, cât și cei nord-coreeni, au negat astfel de afirmații.
În iulie a.c., ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat Coreea de Nord, secretarul de stat american Antony Blinken spunând că Washingtonul crede că scopul vizitei a fost de a asigura arme pentru a ajuta invazia blocată a Ucrainei.
Ultima călătorie a lui Kim în străinătate a avut loc în anul 2019 în orașul rus Vladivostok din Orientul Îndepărtat pentru primul său summit cu Putin, după eșecul discuțiilor de dezarmare nucleară ale Coreei de Nord cu fostul președinte american Donald Trump.