SUA încheie cu Vietnamul un parteneriat istoric
Alexandru Crenganiș
Preşedintele SUA, Joe Biden, a obţinut recent posibilitatea de a încheia acorduri importante cu Vietnamul în domeniul semiconductorilor şi al mineralelor rare, în timp ce naţiunea din Asia de Sud-Est, care capătă astfel o importanţă strategică, a ridicat relaţia cu Statele Unite la cel mai înalt statut diplomatic, alături de cele cu China şi Rusia.
Washingtonul face presiuni de luni de zile pentru această ridicare a statutului relaţiilor, deoarece consideră că Vietnamul este o ţară-cheie în strategia pe care o au SUA de a proteja lanţurile de aprovizionare globale de riscurile legate de China.
La o jumătate de secol după un conflict îndelungat și brutal din perioada Războiului Rece, Biden a sosit recent la Hanoi având parte de ceremonii organizate de Partidul Comunist de guvernământ, ceremonii care au inclus elevi care fluturau steaguri americane și gărzi de onoare purtând puști cu baionetă.
Biden a remarcat pașii care au fost făcuți spre îmbunătățirea legăturilor bilaterale. „Putem urmări un arc de timp de 50 de ani de progres între naţiunile noastre, de la conflict la normalizare şi la acest nou statut ridicat” al relaţiilor, a spus el.
Parteneriatul cu Vietnamul face parte din efortul administrației Biden "de a demonstra partenerilor noștri din Indo-Pacific și lumii că Statele Unite sunt o națiune din Pacific și că nu plecăm nicăieri de aici", a declarat Biden reporterilor după întâlnirea de la Hanoi.
Vietnamul navighează prin relațiile înghețate dintre Washington și Beijing, în timp ce exportatorul de tehnologie și textile își caută propriul punct de sprijin în competiția internațională pentru a fi un centru de producție low-cost.
Oficiali chinezi de rang înalt, posibil inclusiv preşedintele Xi Jinping, sunt aşteptaţi să viziteze Vietnamul în următoarele săptămâni, au declarat oficiali şi diplomaţi, în timp ce Hanoiul încearcă să menţină relaţii bune cu toate superputerile.
Biden a mai dezvăluit la Hanoi că a discutat cu premierul chinez Li Qiang la summitul G20 şi că au vorbit despre „stabilitate".
Relaţia de lungă durată a Vietnamului cu Rusia se confruntă cu un test din cauza războiului din Ucraina. Discuţiile pe care Hanoi le poartă cu Moscova pentru un nou acord de furnizare de arme ar putea declanşa sancţiuni americane.
Agenția Reuters a intrat în posesia unor documente care descriu discuţii pentru o facilitate de credit pe care Rusia ar urma să o acorde Vietnamului ca să cumpere armament greu, inclusiv rachete anti-navă, avioane şi elicoptere antisubmarin, sisteme de rachete antiaeriene şi avioane de vânătoare. Unul dintre aceste documente, o scrisoare trimisă în luna mai a.c. de către prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh guvernului rus, arată interesul pentru o posibilă nouă înţelegere. Un ofiţer militar vietnamez a confirmat autenticitatea scrisorii, precum şi discuţiile pentru o nouă facilitate de credit de 8 miliarde de dolari pentru cumpărarea de armament greu.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe vietnamez nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii cu privire la aceste documente, care arată că Moscova face presiuni de luni de zile pentru un acord de împrumut care ar ocoli sancţiunile occidentale impuse Moscovei, notează Reuters.
Vizita lui Biden în Vietnam are loc în contextul în care legăturile bilaterale în materie de comerţ şi investiţii sunt în creştere, iar o dispută teritorială de lungă durată între Vietnam şi China se reaprinde în Marea Chinei de Sud.
Astfel, este de aşteptat ca Vietnam Airlines să semneze un acord iniţial pentru a cumpăra 50 de avioane Boeing 737 Max într-o tranzacţie evaluată la 10 miliarde de dolari.
Subliniind importanţa crescândă a Vietnamului ca destinaţie de „friend-shoring" pentru companiile americane de tehnologie, este de aşteptat, de asemenea, ca directorii de la Google, Intel, Amkor, Marvell, Global Foundries şi Boeing să se întâlnească la Hanoi cu directori vietnamezi din domeniul tehnologiei şi cu secretarul de stat Antony Blinken.
Cu toate acestea, în timpul vizitei lui Biden, semiconductorii reprezintă elementul central al unui plan de acţiune adoptat, au declarat oficiali americani.
În afară de posibilele anunţuri ale corporaţiilor americane, nu este clar ce altceva ar putea însemna acest parteneriat de nivel superior între Washington şi Hanoi.
Guvernul SUA are însă la dispoziţie 100 de milioane de dolari pe an, timp de cinci ani, în cadrul legii CHIPS, pentru a sprijini lanţurile de aprovizionare cu semiconductori la nivel global. O mare parte din această sumă ar putea ajunge în Vietnam.
Mai mult sprijin pentru formarea de muncitori calificaţi face, de asemenea, parte din acord, deoarece Vietnamul se confruntă cu o lipsă majoră de ingineri în sectorul cipurilor.
O altă problemă-cheie este consolidarea lanţurilor de aprovizionare cu minerale esenţiale, în special pământuri rare, în condiţiile în care Vietnamul deţine cele mai mari depozite din lume după China, potrivit estimărilor SUA.
Drepturile omului rămân o problemă controversată în relaţia bilaterală, oficialii americani criticând în mod regulat Hanoiul pentru că încarcerează activişti şi limitează libertatea de exprimare. Vietnamul ar putea da dovadă de bunăvoinţă, diplomaţii sugerând că unii activişti ar putea fi eliberaţi.