Biden vizitează Israelul pe măsură ce criza umanitară din Gaza se agravează
Alexandru Crenganiș
Președintele american Joe Biden a vizitat recent Israelul pentru a-și arăta sprijinul pentru războiul său împotriva Hamas, după ce Washingtonul a declarat că premierul Benjamin Netanyahu a fost de acord să lase ajutoarele umanitare să ajungă la locuitorii asediați din Gaza.
Israelul a promis să anihileze mișcarea Hamas care controlează Gaza după ce bărbați înarmați Hamas au ucis 1.300 de persoane, în principal civili, în timpul unui atac asupra orașelor din sudul Israelului, atac care a avut loc la 7 octombrie – cea mai mortală zi din istoria de 75 de ani a Israelului.
Israelul a bombardat Fâșia Gaza cu atacuri aeriene care au ucis în primele zile peste 2.800 de palestinieni, un sfert dintre ei copii, și au alungat aproximativ jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza din casele lor. A impus o blocadă totală asupra enclavei, oprind alimentele, combustibilul și proviziile medicale, care se epuizează rapid.
Sute de camioane care transportau provizii vitale pentru Gaza s-au îndreptat ulterior spre punctul de trecere Rafah din Egipt, singurul punct de acces la enclava de coastă aflat în afara controlului Israelului, dar nu a existat nici un indiciu clar că vor putea intra în Fâșia Gaza.
Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat vizita planificată a lui Biden la sfârșitul orelor de discuții cu Netanyahu, în care a declarat că Netanyahu a fost de acord să elaboreze un plan pentru a obține ajutor umanitar pentru civilii din Gaza. El nu a dat detalii în acest sens.
Biden "va auzi de la Israel de ce are nevoie pentru a-și apăra poporul", a spus Blinken. “El va auzi, de asemenea, cum Israelul va desfășura operațiuni într-un mod care minimizează victimele civile și permite ajutorului umanitar să intre în Gaza”, pentru a ajuta civilii "într-un mod care nu aduce beneficii Hamas", a precizat Blinken.
Washingtonul încearcă, de asemenea, să mobilizeze statele arabe pentru a ajuta la prevenirea unui război regional mai larg, după ce Iranul a promis "acțiuni preventive" din partea aliaților săi, în principal mișcarea Hezbollah din Liban.
După Israel, Biden urma să călătorească în Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdullah și cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și totodată urma a se întâlni, de asemenea, cu Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, care exercită o autoguvernare limitată în Cisiordania, dar a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza în favoarea Hamas în 2007. Autoritatea Palestiniană a acuzat Israelul de genocid și epurare etnică în Gaza.