Israelul formează un guvern de urgență împotriva Hamas

Israelul formează un guvern de urgență împotriva Hamas

Alexandru Crenganiș

 

 

Israelul a format recent un guvern de unitate de urgență, în timp ce avioanele sale au lovit Gaza și tancurile s-au adunat în jurul enclavei palestiniene dens populate.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost de acord să formeze un cabinet de război cu fostul ministru al Apărării și liderul partidului de opoziție centrist Benny Gantz și să se concentreze în întregime asupra conflictului, se arată într-o declarație comună a Partidului Unității Naționale al lui Gantz.

Numărul morților din Israel a crescut la 1.200, cu peste 2.700 de răniți, a spus armata sa, din cauza atacurilor Hamas de la 7 octombrie.

Președintele american Joe Biden a emis un avertisment apparent destinat susținătorilor iranieni ai Hamas să nu exploateze conflagrația din Gaza pentru a începe un război mai larg în Orientul Mijlociu.

Represaliile israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis în primele zile 1.100 de persoane și au rănit alte 5.339, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza. Aproximativ 535 de clădiri rezidențiale au fost distruse în primele zile ale răspunsului militar al Israelului, lăsând aproximativ 250.000 de persoane fără adăpost, au declarat oficialii Hamas. Majoritatea persoanelor strămutate se aflau în adăposturi desemnate de ONU, iar altele se înghesuiau pe străzile distruse.

Aripa armată a grupului, Brigăzile Al Qassam, a declarat că va lupta în continuare împotriva Israelului. Israelul a desfășurat tancuri și vehicule blindate chiar la nord de Gaza, unde au fost raportate ciocnirile.

Mai târziu în cursul zilei au fost emise alerte de avertizare cu privire la sosirea aeronavelor în nordul Israelului.

Israelul a promis o pedeapsă rapidă pentru cel mai mortal atac militant palestinian din istoria sa de 75 de ani, care a lăsat cadavre împrăștiate în urma unui festival de muzică și al unor numeroase comunități locale.

Armata a declarat că zeci de avioane de luptă au lovit peste 200 de ținte într-un cartier din orașul Gaza peste noapte, despre care a spus că au fost folosite de Hamas pentru a-și lansa atacurile. "Am început ofensiva din aer, mai târziu vom veni și de la sol", a declarat ministrul apărării Yoav Gallant soldaților.

Israelul a pus Gaza sub "asediu total" pentru a opri alimentele și combustibilul să ajungă în enclava de 2,3 milioane de oameni, mulți săraci și dependenți de ajutor.