Polonia explică cum va plăti Ucraina pentru ajutorul acordat țării

Polonia explică cum va plăti Ucraina pentru ajutorul acordat țării

Dorin Melnic

 

Varșovia va emite o factură către Kiev și va stabili o serie de condiții pentru asistența pe care Polonia a oferit-o Ucrainei. Acest lucru a fost declarat recent de către Anna Brylka, candidată la funcția de deputat al Sejm-ului (camera inferioară a parlamentului polonez) din coaliția de dreapta Confederația, în cadrul dezbaterii electorale la postul de televiziune Polsat.

Potrivit acesteia, ,,simpla recunoștință nu reprezintă o monedă de schimb în relațiile internaționale’’. ,,Dacă vrem să fim respectați, trebuie să emitem o factură pentru asistența noastră. Confederația are deja una pregătită, iar ajutorul nostru este evaluat la o sută de miliarde de zloți, urmând să fie stabilite condiții clare și stricte pentru Ucraina’’, a afirmat Brylka.

Ea a indicat că printre condiții s-ar număra retragerea plângerii Kievului împotriva Varșoviei la Organizația Mondială a Comerțului din cauza interzicerii importului de cereale ucrainene, încetarea ,,ucrainizării comerțului bilateral, exumarea victimelor masacrului de la Volîn și accesul Poloniei la procesul de reconstrucție a Ucrainei după încheierea conflictului.

Brylka a subliniat, totodată, că ajutorul acordat Ucrainei nu ar trebui să pună în pericol securitatea alimentară a Poloniei.

Pe 19 septembrie a.c., președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind la Adunarea Generală a ONU, a spus că un număr de prieteni europeni ai Ucrainei ,,subminează solidaritatea și creează un adevărat teatru politic, făcând un thriller pe tema importurilor de cereale’’.

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, a venit cu o reacție foarte dură trei zile mai târziu la adresa acestei declarații a liderului ucrainean, cerându-i să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi, căci guvernul de la Varșovia își va apăra toate argumentele în actuala situație geopolitică.

La rândul său, președintele polonez Andrzej Duda a comparat recent cu Ucraina cu ,,cineva care se îneacă și îi trage și pe ceilalți în adâncuri’’, fiind de părere că Polonia nu poate sprijini Ucraina fără să țină cont de interesele sale personale în primul rând.