Volodimir Zelenski, vizită la NATO

Volodimir Zelenski, vizită la NATO

Alexandru Crenganiș

 

Statele Unite au declarat că vor oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 200 de milioane de dolari, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a călătorit la sediul NATO din Belgia pentru a face presiuni pentru mai mult sprijin pentru țara sa devastată de război înainte de debutul sezonului rece.

"Sunt mândru că Statele Unite vor anunța cel mai recent pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, evaluat la 200 de milioane de dolari", a declarat Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, alături de Zelenski, la deschiderea unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, condus de SUA, grup cunoscut și sub numele de “formatul Ramstein”, care este format din aproximativ 50 de țări care sprijină Kievul în războiul său împotriva Rusiei.

Austin a declarat că noul pachet va consta în apărare aeriană, rachete și muniție de artilerie, precum și sisteme antitanc, adăugând că Washingtonul "va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie".

Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat pentru Defense Contact Group că țara sa va livra Ucrainei primele avioane de război F-16 fabricate în SUA în primăvara anului viitor. În august, Zelenski a declarat că Danemarca a aprobat trimiterea a 19 dintre avioanele de război avansate în Ucraina.

Premierul Alexander De Croo a declarat după întâlnirea cu Zelenski că Belgia va trimite avioane F-16 în Ucraina începând cu 2025 și va asigura întreținerea acestora.

"Belgia, începând cu anul 2025, va fi în măsură să furnizeze avioane F-16 Ucrainei", a declarat De Croo într-o conferință de presă, fără a detalia numărul de avioane pe care Belgia intenționează să le trimită.

La sediul Alianței, Zelenski a purtat discuții cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul primei sale vizite la sediul alianței din Belgia de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Zelenski, a cărui vizită a avut loc, de asemenea, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO și a unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru a proteja civilii, infrastructura energetică și exporturile sale de alimente.

"Ceea ce vedem acum este că președintele [rus] [Vladimir] Putin se pregătește din nou să folosească iarna ca armă de război, adică să atace sistemul energetic, infrastructura de gaze. Trebuie să prevenim acest lucru", a declarat Stoltenberg după întâlnire.

Consiliul NATO-Ucraina a fost înființat la summitul NATO de la Vilnius din iulie, servește drept platformă pentru discuții în situații de criză și are ca scop promovarea unei cooperări mai profunde până când Ucraina poate îndeplini condițiile pentru aderarea la NATO.