La Beijing, Putin și Orban reafirmă legăturile ruso-ungare

La Beijing, Putin și Orban reafirmă legăturile ruso-ungare

Președintele rus Vladimir Putin și cel mai apropiat aliat al său printre liderii Uniunii Europene, prim-ministrul ungar Viktor Orbán, și-au reafirmat recent angajamentul față de legăturile bilaterale, pe fondul tensiunilor internaționale legate de războiul din Ucraina.

Ungaria – care s-a opus multor inițiative ale UE de a sprijini Ucraina să reziste forțelor Moscovei și care își obține cea mai mare parte a țițeiului și gazelor din Rusia – “nu a vrut niciodată să se opună Rusiei și încearcă să salveze contactele bilateral”, i-a transmis Orban lui Putin.

Cei doi s-au întâlnit la Beijing, în casa de oaspeți a guvernului chinez – acolo unde se afla Putin înainte de începerea unui forum internațional privind inițiativa Belt and Road a Chinei.

"În ciuda faptului că, în condițiile geopolitice actuale, oportunitățile de menținere a contactelor și de dezvoltare a relațiilor sunt foarte limitate, totuși, nu poate decât să provoace satisfacție faptul că relațiile noastre cu multe țări europene sunt menținute și dezvoltate. Una dintre aceste țări este Ungaria", i-a spus Putin lui Orban.

Ungaria cultivă legături mai strânse cu Rusia decât alte state UE și este văzută ca principalul potențial oponent al unei decizii care urmează să fie luată în decembrie a.c. cu privire la deschiderea discuțiilor de aderare la UE cu Kievul, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai blocului european.

În încercarea de a obține aprobarea Budapestei pentru un ajutor suplimentar pentru Ucraina, inclusiv începerea discuțiilor de aderare, Bruxelles-ul ia în considerare deblocarea a miliarde de euro pentru Ungaria, sume care au fost înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, spun înalți oficiali europeni.

Într-un răspuns trimis prin e-mail către Reuters, șeful de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, a declarat că Orban și Putin au discutat despre transporturile de gaze și petrol și despre problemele legate de energia nucleară. În cadrul unui contract din 2014 atribuit fără licitație, gigantul energetic rus Rosatom construiește o centrală nucleară în Ungaria.

Orban a subliniat în timpul întâlnirii că este crucial ca Europa, inclusiv Ungaria, să pună capăt sancțiunilor împotriva Rusiei și a luptelor din Ucraina și ca fluxul de refugiați să se oprească.

Putin și Orbán au vorbit ultima dată față în față pe 1 februarie 2022, într-o întâlnire care a durat câteva ore la Moscova, exact cu trei săptămâni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, invazie pe care Rusia o numește "operațiune militară specială".