Transportul maritim al Rusiei, țintit de sancțiunile SUA
Alexandru Crenganiș
Statele Unite au declarat recent că vizează pentru sancțiuni cea mai mare companie de transport maritim de stat și operator de flote din Rusia, precizând în același timp că un plafon de preț pentru petrolul rusesc transportat pe mare impus în decembrie 2022 servește "obiectivelor sale duble" de a limita profiturile Kremlinului din vânzarea de petrol, promovând în același timp piețe stabile de energie.
Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a declarat într-un comunicat de presă că țintirea Sovcomflot a fost "următorul pas" după plafonarea prețului.
"Intrăm în următoarea fază de creștere a costurilor Rusiei într-o manieră responsabilă pentru a atenua riscurile", a spus Adeyemo, adăugând că, pe lângă desemnarea Sovcomflot pentru a fi inclusă pe lista de sancțiuni, Biroul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) a identificat 14 petroliere ca proprietate în care Sovcomflot are un interes.
OFAC a declarat că a emis o licență generală care autorizează descărcarea țițeiului sau a altor mărfuri de pe aceste 14 nave pentru o perioadă de 45 de zile. În plus, OFAC emite o licență generală care autorizează tranzacțiile cu toate celelalte nave deținute de Sovcomflot în acest moment. Nimic din aceste licențe generale nu schimbă niciuna dintre restricțiile impuse de regimul de sancțiuni privind plafonarea prețurilor.
Departamentul Trezoreriei a publicat la începutul zilei de 23 februarie o analiză care arată că Rusia își vinde petrolul cu o reducere mai mare față de prețurile globale, după ce guvernele occidentale au intensificat, în octombrie anul trecut, aplicarea regimului său de sancțiuni.
Rusia și-a vândut petrolul cu o reducere medie de 19 dolari luna trecută, comparativ cu 12-13 dolari în octombrie anul trecut, a declarat Departamentul Trezoreriei SUA într-o declarație recentă. Departamentul Trezoreriei supraveghează aplicarea sancțiunilor SUA.
Statele Unite și Uniunea Europeană au impus în decembrie 2022 un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc expediat cu ajutorul furnizorilor occidentali de servicii (cum ar fi firmele de transport și asigurări), pentru a reduce capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul.