Rusia lărgește frontul Harkov în Ucraina cu mici grupuri de asalt

Alexandru Crenganiș

 

Rusia și-a intensificat recent asaltul terestru în nordul regiunii Harkov din Ucraina, atacând noi zone cu grupuri mici pentru a încerca să lărgească frontul și să disperseze forțele ucrainene, a declarat guvernatorul regional.

Trupele Moscovei au intrat în Ucraina, în apropierea celui de-al doilea oraș ca mărime, Harkov, deschizând un nou front nord-estic într-un război care de peste doi ani se desfășoară în mare parte în estul și sudul țării. Avansul ar putea atrage o parte din forțele epuizate ale Kievului departe de est, unde Rusia avansează încet.

"Inamicul încearcă să întindă în mod deliberat linia frontului, atacând în grupuri mici, dar în direcții noi,", a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov în mai multe comentarii televizate. "Situația este dificilă".

Forțele ruse se îndreaptă spre orașul Vovchansk, la aproximativ cinci km (trei mile) de granița cu Rusia, precum și spre satul Lyptsi, care se află la nord de Harkov.

Trupele Kievului reușesc să apere toate căile de acces spre Vovchansk, a declarat acesta, dar forțele Moscovei încearcă să se stabilească la o fabrică de carne de la periferia orașului, potrivit administrației militare a așezării.

Oficiali militari ruși au declarat că armata rusă a capturat mai multe sate din regiunea Harkov, că trupele ruse și-au îmbunătățit pozițiile și au provocat pierderi forțelor ucrainene de apărare teritorială.

Armata ucraineană, în comunicatul său de seară, a declarat că "a împins inamicul înapoi" de la periferia nordică a orașului. Acesta a adăugat că a avut "succese tactice" în mai multe zone și că își restabilește vechile poziții.

Forțele ruse au fost oprite să avanseze spre satul Lukyantsi, la nord de orașul Harkov, a declarat armata ucraineană, adăugând că Rusia a avut totuși "un succes parțial".

La o zi după începerea ofensivei ruse, Ucraina l-a numit pe generalul de brigadă Mykhailo Drapatyi să preia comanda frontului din Harkov, a informat RBC-Ucraina.

Drapatyi a condus anterior eliberarea regiunii sudice Herson în noiembrie 2022, înainte de a ocupa funcția de șef adjunct al Statului Major General.