Rusia: SUA "se joacă cu focul" într-un "război indirect" cu Moscova

Alexandru Crenganiș

 

Un diplomat rus de rang înalt a declarat recent că Statele Unite au intrat de mult timp într-o stare de război indirect cu Moscova și că acestea “se joacă cu focul” în privința Ucrainei, comportându-se în așa fel încât situația ar putea scăpa de sub control.

Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Ryabkov, publicate într-un interviu acordat agenției de presă de stat TASS, reflectă îngrijorarea crescândă a Rusiei cu privire la ceea ce Moscova consideră “escaladarea periculoasă a Vestului în Ucraina”, pe măsură ce forțele ruse avansează în mai multe locuri.

"Îi avertizăm că se joacă cu focul. Ei sunt de mult timp într-o stare de război indirect cu Federația Rusă", a declarat Riabkov pentru TASS, referindu-se la Statele Unite.

"Ei nu reușesc cumva să-și dea seama că, pentru a-și satisface propriile idei geopolitice, se apropie de o fază în care va fi foarte dificil să controleze ceea ce se întâmplă și să prevină o criză dramatică".

Între timp, Rusia continuă în termeni duri războiul său de agresiune neprovocat în Ucraina, menit să ocupe ilegal ample teritorii ucrainene.  

Rusia a interpretat comentariile recente ale diplomaților occidentali drept o schimbare agresivă de poziție, iar Ministerul rus al Apărării a declarat luna aceasta că președintele Vladimir Putin a ordonat exerciții pentru a exersa utilizarea armelor nucleare tactice în ceea ce oficialii de la Moscova au spus că reprezintă un răspuns la retorica occidentală.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, în timpul unei vizite la Kiev, a declarat că Ucraina are dreptul să folosească armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei și că depinde de Kiev dacă va face sau nu acest lucru.

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut comentarii similare despre armele furnizate de SUA în timpul unei vizite efectuate miercuri la Kiev, unde l-a acuzat pe Putin că "intensifică încă o ofensivă împotriva Ucrainei" în est.

Blinken a spus că Washingtonul "nu a încurajat sau permis lovituri în afara Ucrainei, dar că în cele din urmă Ucraina trebuie să ia decizii pentru ea însăși cu privire la modul în care va conduce acest război".

Ucraina atacă în prezent, cu drone, ținte militare și energetice din Rusia pentru a încerca să degradeze capacitățile militare ale Moscovei, ca răspuns la intensificarea fără precedent a loviturilor combinate ale armatei ruse, care bombardează neselectiv ținte din interiorul Ucrainei în atacuri ce ucid mii de civili,