Xi și Putin promit să își sporească sprijinul reciproc și colaborarea

Alexandru Crenganiș

 

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat consolidarea parteneriatului său cu China în timpul vizitei sale de stat la Beijing, unde liderul chinez Xi Jinping s-a angajat să joace un rol constructiv în a ajuta Europa să revină la "pace și stabilitate".

Cei doi lideri (care au enunțat un parteneriat "fără limite" între țările lor cu puțin timp înainte de invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina din februarie 2022) au declarat în timpul unei apariții comune că au semnat noi documente pentru a aprofunda cooperarea dintre țările lor.

Putin, care caută mai mult sprijin pentru a susține economia izolată a țării sale și mașina de război din Ucraina, a declarat că relația cu China reprezintă "unul dintre principalii factori stabilizatori pe arena internațională".

Xi a declarat că cele două țări își continuă relația ca "vecini buni, prieteni buni, parteneri buni" și că atât el, cât și Putin, au convenit asupra necesității unei "soluții politice" la războiul din Ucraina.

"China speră la revenirea rapidă a Europei la pace și stabilitate și va continua să joace un rol constructiv în acest sens", a spus Xi, vorbind alături de Putin.

În ciuda faptului că și-a exprimat neutralitatea față de războiul din Ucraina, China a apărut ca principalul susținător internațional al Kremlinului, furnizând Rusiei componente cheie de care Moscova are nevoie pentru producția sa de arme și ca un consumator vital pentru petrolul și gazele al căror export a contribuit la stimularea economiei rusești.

Vizita de stat a președintelui Putin vine în timp ce forțele ruse au făcut mici progrese pe câmpul de luptă și au presat o ofensivă în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, forțând deja aproape 8.000 de persoane să-și părăsească domiciliile.

În februarie 2023, China a prezentat un plan amplu în 12 puncte pentru pace, subliniind principiile generale pentru încheierea războiului din Ucraina, dar nu a oferit noi detalii despre modul în care Beijingul ar putea fi pregătit să se angajeze cu ambele părți ale conflictului.

În ajunul plecării lui Putin la Beijing, acesta a declarat într-un interviu acordat agenției chineze de știri de stat Xinhua că Kremlinul ar fi dispus să înceapă negocierile cu Ucraina în anumite condiții.

"Suntem deschiși unui dialog privind Ucraina, dar astfel de negocieri trebuie să țină cont de interesele tuturor țărilor implicate în conflict, inclusiv ale noastre", a declarat Putin.