SUA vor revizui relațiile cu Georgia din cauza legii privind „agenții străini”

Alexandru Crenganiș

 

Statele Unite au anunțat restricții de viză pentru oficialii guvernamentali georgieni și o revizuire cuprinzătoare a relațiilor lor bilaterale cu Tbilisi din cauza unei legi privind "agenții străini", promovată recent de partidul de guvernământ Visul Georgian, în ciuda protestelor masive din țară.

Legea menționată – numită oficial “Legea privind transparența influenței străine” – este văzută ca fiind similară unei legi introduse de Kremlin în Rusia, punând în pericol calea țării către integrarea europeană și aducând-o mai aproape de Moscova. Decizia a fost condamnată de Statele Unite și Uniunea Europeană, care au declarat că este "incompatibilă" cu cererea de aderare de lungă durată a Georgiei.

"Departamentul de Stat implementează o nouă politică de restricționare a vizelor pentru Georgia, care se va aplica persoanelor care sunt responsabile sau complice la subminarea democrației în Georgia, precum și membrilor familiilor acestora", a declarat Secretarul de stat american Antony Blinken într-o declarație recentă, adăugând că restricțiile se vor aplica și celor responsabili de "suprimarea societății civile și a libertății de întrunire pașnică în Georgia printr-o campanie de violență sau intimidare".

Experții apreciază că legislația respectivă a fost introdusă de partidul de guvernământ Visul Georgian, fondat de magnatul georgian prietenos cu Rusia Bidzina Ivanishvili, pentru a consolida controlul partidului asupra puterii înainte de alegerile de la sfârșitul acestui an, alegeri considerate cruciale pentru calea euro-atlantică a Georgiei.

"Oricine subminează procesele sau instituțiile democratice din Georgia – inclusiv în perioada premergătoare, în timpul și după alegerile din Georgia din octombrie 2024, poate fi găsit neeligibil pentru vize americane în conformitate cu această politică și i se interzice să călătorească în Statele Unite. Membrii apropiați ai familiilor acestor persoane pot fi, de asemenea, supuși acestor restricții", a spus Blinken.

Declarația nu menționează numele nici unei persoane care ar putea fi sancționată în temeiul noilor restricții.

Washingtonul a fost un susținător constant al integrării occidentale a Georgiei, iar Blinken a declarat că lansează "o revizuire cuprinzătoare a cooperării bilaterale dintre Statele Unite și Georgia".

"Sprijinul SUA pentru democrația Georgiei este de lungă durată și fundamental pentru relația noastră bilaterală", a spus Blinken, avertizând că Statele Unite vor continua să monitorizeze acțiunile guvernului georgian.