Putin în Belarus după lansarea exercițiilor militare privind utilizarea armelor nucleare tactice
Alexandru Crenganiș
Președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat recent în Belarus, cel mai apropiat aliat al Moscovei, pentru noi discuții cu omologul său Alexander Lukașenko, discuții care au avut în prim-plan securitatea regională, securitatea comună și exercițiile cu arme nucleare tactice.
Minsk urmează să participe la exercițiile rusești care vizează simularea pregătirilor pentru lansarea armelor nucleare tactice (care sunt focoase nucleare mai mici, destinate utilizării pe câmpurile de luptă).
Putin, citat de agențiile de presă ruse la sosirea sa în Belarus, a declarat că a discutat chestiuni legate de cooperarea Belarusului la o reuniune a cabinetului de la Moscova.
„Discutăm cu partenerii de la Minsk despre toate acestea, inclusiv despre problemele de securitate cărora le acordăm o atenție considerabilă”, a spus Putin. „Sunt multe de discutat.Totul este stabil și merge bine pentru noi."
Pe ordinea de zi au fost și discuțiile despre faza a doua a exercițiilor vizând pregătirea și utilizarea armelor nucleare tactice în apropierea frontierei cu Ucraina. „O parte din aceasta este participarea directă a prietenilor și colegilor noștri din Belarus din sfera militară la aceste evenimente”.
Ministerul rus al Apărării a declarat în această săptămână că forțele țării au început prima etapă a exercițiilor pentru a simula pregătirea pentru lansarea armelor nucleare tactice.
Moscova a legat efectuarea acestor exerciții, la ordinul lui Putin, luna trecută, de ceea ce acesta numește „declarații militante” ale oficialilor occidentali, inclusiv ale președintelui francez Emmanuel Macron, declarații despre care oficialii ruși spun că reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei.
Analiștii în domeniul nuclear spun că exercițiile respective sunt menite să fie un semnal de avertizare pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina. Țările occidentale au furnizat Kievului arme și informații, dar s-au abținut de la a trimite trupe pe teritoriul Ucrainei.
Belarus a oferit, de asemenea, sprijin logistic Rusiei în timpul conflictului cu Ucraina, forțele ruse intrând în Ucraina de pe teritoriul Belarus în timpul ofensivei lor inițiale împotriva Kievului din februarie 2022. Dar Lukașenko nu a trimis de facto trupe proprii pe teritoriul Ucrainei.