Acord G7 de finanțare a Ucrainei, garantat cu activele rusești înghețate

Alexandru Crenganiș

 

Liderii Grupului celor Șapte (G7) au convenit asupra unui împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, folosind active rusești înghețate ca și garanție, în timp ce Marea Britanie și Canada au anunțat, de asemenea, separat, un nou sprijin financiar și militar pentru Kiev.

Oficialii G7 au confirmat că s-a ajuns la un acord asupra înțelegerii chiar înainte ca liderii să ajungă în sudul Italiei, pe 13 iunie, pentru un summit foarte așteptat de trei zile.

Separat, Canada, membră a G7, a anunțat că trimite prima sa livrare de noi vehicule blindate în Ucraina. Ministrul Apărării, Bill Blair, a declarat că trupele ucrainene vor fi instruite să le folosească în timpul verii.

În plus, Marea Britanie a declarat că va anunța un ajutor umanitar în valoare de 242 de milioane de lire sterline (309,5 milioane de dolari) pentru Ucraina în timpul summitului, care reunește liderii a șapte dintre cele mai bogate țări din lume.

Oficiali americani au declarat totodată că Washingtonul va furniza Kievului un alt sistem de rachete Patriot, ca răspuns la apelurile Ucrainei pentru mai multă apărare aeriană, deoarece loviturile devastatoare rusești mențin țara pe marginea prăpastiei și decimează rețeaua energetică, forțând Kievul să importe cantități record de energie electrică.

Germania s-a angajat pe 11 iunie a.c. să trimită un sistem Patriot, împreună cu tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard și un sistem de apărare aeriană IRIS-T.

Summitul G7 începe la o zi după ce Rusia a ucis cel puțin nouă persoane într-un atac mortal asupra orașului ucrainean Kriviy Rih (Krivoi Rog).

Un oraș important din regiunea Dnipropetrovsk, Kryviy Rih, este orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski și a fost ținta atacurilor aeriene rusești de mai multe ori în invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Pe 13 iunie a.c., guvernul ucrainean a declarat că națiunile G7 au convenit separat să furnizeze mai mult de 1 miliard de dolari pentru a sprijini sectorul energetic al Ucrainei.

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că țara a importat 29.796 megawați-oră pe 12 iunie a.c., depășind recordul anterior de până la 28.000 MWh, stabilit la începutul acestei luni.