Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Ungaria nu va bloca sprijinul NATO pentru Ucraina

Alexandru Crenganiș

 

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ungaria nu va bloca sprijinul pentru Ucraina, deși își va exercita opțiunea de neparticipare și nu va furniza soldați sau fonduri pe care alianța militară le furnizează Kievului în timp ce luptă pentru a respinge forțele rusești invadatoare.

Stoltenberg s-a întâlnit cu membrii NATO într-un turneu recent, în timp ce încearcă să-și consolideze sprijinul înainte de summitul de la Washington de luna viitoare pentru ca alianța să-și sporească rolul în sprijinirea armatei ucrainene.

Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, probabil cel mai apropiat aliat al Moscovei în Uniunea Europeană, a fost precaută cu privire la implicarea NATO în conflict și a sugerat o nouă definiție pentru poziția Budapestei de a împiedica forțele maghiare să desfășoare operațiuni în afara teritoriului membrilor NATO.

„Ungaria nu va participa la aceste eforturi ale NATO și acceptă această poziție”, a declarat Jens Stoltenberg la Budapesta, după întâlnirea cu Orban la 12 iunie a.c.

„În același timp, prim-ministrul maghiar m-a asigurat că Ungaria nu se va opune acestor eforturi, permițând altor aliați să avanseze și a confirmat că Ungaria va continua să-și îndeplinească pe deplin angajamentele NATO”, a adăugat oficialul NATO.

Viktor Orban a confirmat în aceeași conferință de presă că Ungaria nu va bloca sprijinul NATO.

După ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, Viktor Orban a menținut relații strânse cu Kremlinul.

Politica Ungariei a iritat autoritățile de la Bruxelles, mai ales pentru că a refuzat să se alăture sancțiunilor UE împotriva Moscovei și nu a permis altor țări NATO să transporte arme și ajutoare pentru Ucraina pe teritoriul ei.

Guvernele occidentale au fost nemulțumite și de tergiversarea timp de mai multe luni de zile a ratificării aderării Suediei la NATO. Budapesta a aprobat în cele din urmă integrarea Suediei în alianță.

Ungaria a solicitat NATO să fie scutită de obligația de a furniza sprijin militar Ucrainei. În schimb, a promis că nu va folosi dreptul său de veto în deciziile alianței de sprijinire a Ucrainei.

Jens Stoltenberg a mai spus că a convenit cu Orban asupra „modalităților de neparticipare a Ungariei la sprijinul NATO pentru Ucraina”, dar nu a oferit detalii despre ce presupune un astfel de acord.

NATO încearcă să construiască un plan de sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina, în condițiile în care trupele rusești, mai numeroase și mai bine înarmate, au preluat inițiativa pe front în ultimele luni.