Preşedintele SUA: “cât poate rezista Ucraina în cazul unei agresiuni rusești?”

Preşedintele SUA: “cât poate rezista Ucraina în cazul unei agresiuni rusești?”

Autor: Alexandru-Marian Crenganiș

 

Preşedintele SUA, Donald Trump, ar fi întrebat public, relativ recent: “cât timp va putea rezista Ucraina unei agresiuni rusești fără asistenţa Statelor Unite”? Declarațiile acestuia ar fi fost făcute în timpul unei întâlniri din anul 2018 cu sponsorii campaniei, printre care s-au numărat şi apropiaţi ai avocatului său, Rudy Giuliani.

În noile înregistrări publicate recent în presa de peste Ocean, Trump este auzit întrebând „cât timp ar rezista într-o luptă cu Rusia?”. Această întrebare vine cu câteva momente înainte de a cere demisia ambasadorului SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch. Acesta a fost înlăturată din funcție un an mai târziu, după o campanie de discreditare condusă de Giuliani şi de alţi apropiați ai președintelui Trump. Înregistrarea respectivă a apărut în spațiul public într-un moment în care pentru democraţi a devenit vital ca martorii şi probele acestora să fie luate în considerare în timpul procesului contra lui Donald Trump.

The  Asociated Press a obţinut sâmbătă o înregistrare video a întregii cine din 2018, care durează 80 de minute şi care are loc la hotelul lui Trump din Washington. Extrasele rezultate au fost publicate pentru prima dată de ABC News. Persoanele participante la întâlnire pot fi văzute doar în anumite părţi ale înregistrării.

Înregistrarea  contrazice declaraţiile preşedintelui american potrivit cărora nu i-ar cunoaşte pe asociaţii lui Giulianii, Lev Parnas şi Igor Fruman, figuri cheie ale anchetei privind finanţarea campaniei electorale a lui Trump.

Pe înregistrarea publică se aude o voce atribuită lui Parnas, care declară că „cred că ar trebui să începem prin a scăpa de ambasadoare, care este cea  mai mare problemă acolo. Practic, ea se plimbă spunând tuturor: “Mai aveți răbdare, el va fi pus curând sub acuzare. Doar aşteptaţi!”. Trump ar fi răspuns: „Scapă de ea! Dă-o afară mâine. Nu îmi pasă. Dă-o afară mâine! Ok?”.

Discuţia despre Ucraina a apărut în timpul cinei menționate, în contextul discuţiilor despre pieţele energetice. Parnas vorbeşte despre implicarea sa în achiziţionarea unei companii energetice ucrainene. Apoi cei de la masă îl laudă pe Secretarul de Stat Mike Pompeo, despre care preşedintele afirmă: Pompeo va fi bun. Face o treabă bună. Deja face o treabă bună”.