Oficial NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă
Alexandru Crenganiș
Președintele Comitetului Militar al NATO a declarat recent că întrebarea dacă Ucraina ar trebui să aibă permisiunea de a lovi adânc în Rusia cu rachete de lungă distanță fabricate în Occident implică o "discuție politică", dar, din punct de vedere militar, ar fi în dreptul legal al Ucrainei.
Amiralul Marinei Olandeze, Rob Bauer, a declarat într-un interviu acordat RFE/RL din 14 septembrie a.c. că ridicarea restricției nu este o chestiune pe care NATO o discută, dar în opinia sa, în calitate de lider militar, răspunsul ar fi că această măsură ar fi corectă din rațiuni militare.
„În conformitate cu Carta ONU și cu legea conflictelor armate, dacă ești atacat de o națiune, atunci ai dreptul să te aperi”, a spus Bauer. „Acea apărare nu se oprește la granițele tale. Îți este permis să ataci efectiv inamicul inclusiv pe teritoriul său".
Bauer a vorbit cu RFE/RL în timp ce Comitetul Militar NATO (cea mai înaltă autoritate militară a alianței) s-a reunit la Praga pentru o conferință de două zile pentru a discuta despre evoluțiile strategice din cadrul alianței, în lumina deciziilor luate în timpul summit-ului NATO din iulie a.c.
Întâlnirea a avut loc la o zi după ce prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la Casa Albă pentru a discuta despre aprobarea cererii Kievului de a folosi rachete cu rază lungă împotriva țintelor din Rusia.
Bauer a declarat că amenințările exprimate de președintele rus Vladimir Putin și fostul președinte Dmitri Medvedev ca răspuns la aceste discuții arată frustrarea lor cu privire la modul în care decurge războiul, la 2 ani și jumătate după ce Rusia l-a lansat.
Putin a declarat la începutul acestei săptămâni că Occidentul se va situa "în război" cu Rusia dacă ar permite Ucrainei să lovească cu rachete cu rază lungă de acțiune de fabricație occidentală, în timp ce Medvedev a declarat pe 14 septembrie a.c. că Rusia ar putea distruge capitala Ucrainei, Kiev, cu arme non-nucleare dacă Occidentul își ridică restricțiile.
Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a mai declarat că Moscova ar putea recurge inclusiv la arme nucleare.
Bauer a spus că amenințările liderilor ruși trebuie luate în serios, dar ceea ce fac NATO și ceilalți aliați ai Ucrainei "este în cadrul Cartei ONU, în dreptul internațional. Și vom continua să facem acest lucru".
În discursul său de la conferință, Bauer a lăudat armata ucraineană pentru că a dovedit lumii că "nu există nimic ce nu poate face" și că aceasta are nevoie doar de sprijinul aliaților lor pentru a-și atinge obiectivele.
"Și vor avea acest sprijin - nu numai acum, nu numai pe durata războiului, ci și în deceniile următoare", a spus Bauer.