Acordul privind minereurile dintre Ucraina și SUA
Alexandru Crenganiș
Disputa din Biroul Oval al Casei Albe, dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, a creat noi dificultăți pentru acordul bilateral privind exploatarea și valorificarea metalelor rare din Ucraina.
Anterior, Ucraina și Statele Unite au convenit teoretic asupra termenilor unui acord privind minereurile, care ar fi trebuit să fie semnat cu ocazia vizitei lui Zelenski la Washington.
Ziarul ucrainean Economic Pravda citează o versiune a acordului din data de 24 februarie, care ar prevede ca Kievul să plătească 50% din veniturile din resursele sale natural deținute de stat într-un fond care ar investi în Ucraina.
Acordul nu are garanții de securitate americane pentru Ucraina, pentru care Kievul ar fi făcut presiuni până în ultimul moment.
Dar acesta nu menționează nici cifra de 500 de miliarde de dolari pe care președintele american Donald Trump o cerea ca și compensație pentru sprijinul Washingtonului pentru Kiev în respingerea invaziei Moscovei.
Acordul ar fi trebuie să fie semnat încă de vineri, cu ocazia vizitei unei delegații de la Kiev la Washington, potrivit AFP. Acesta urmează să fie semnat, într-una din variantele posibile, de ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, și de Secretarul de Stat american Marco Rubio, în prezența celor doi președinți.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat până acum să semneze două proiecte de acorduri propuse de administrația Trump, spunând că termenii acestora – despre care New York Times a raportat că au inclus renunțarea Kievului la veniturile din minerale, petrol și gaze, plus câștigurile din porturi și alte infrastructure în valoare de 500 de miliarde de dolari – sunt prea duri.
"Nu voi semna ceea ce vor trebui să plătească 10 generații de ucraineni", a declarat Zelenski la o conferință de presă.
Dar Trump a insistat luni că un "acord final" este "foarte aproape" și că va include "pământuri rare și diverse alte lucruri".
Ucraina deține depozite uriașe de elemente critice și minerale, de la litiu la titan, care sunt vitale pentru fabricarea tehnologiilor modern și foarte râvnite în cursa global pentru resurse.
Disputa din Biroul Oval dintre președinții Trump și Zelenski a generat noi obstacole în semnarea acordului menționat.