Turcia, Germania, Franța și Marea Britanie: discuții și măsuri privind criza migrației

Turcia, Germania, Franța și Marea Britanie: discuții și măsuri privind criza migrației

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Președintele Tayyip Erdogan a discutat recent, prin teleconferință, cu liderii Germaniei, Franţei și Marii Britanii, posibile măsuri privind depășirea impasulului relațiilor Turciei cu Uniunea Europeană după ce aceasta și-a deschis granițele pentru migranții care doresc să intre pe teritoriul Uniunii Europene.

Cei patru lideri au discutat despre actualizarea acordului din 2016 dintre UE și Turcia, conform căruia Uniunea a promis 6 miliarde de euro ca ajutor pentru finanțarea proiectelor pentru refugiații sirieni din Turcia.

 De asemenea, cei patru lideri au discutat despre situația din provincia Idlib din nord-vestul Siriei, unde se implementează în teren un armistițiu semnat recent de Rusia și Turcia. Erdogan a declarat în mod repetat că Uniunea Europeană și NATO trebuie să sprijine Turcia pentru a proteja civilii din regiune.

În urma discuțiilor, cancelarul german Angela Merkel a propus alocarea mai multor fonduri pentru reglementarea situației umanitare din Idlib, acțiuni comune pentru combaterea coronavirusului, discutarea soluțiilor de pace în regiune, acordarea de asistență umanitară pentru Idlib, măsuri de diminuare a fluxurilor de refugiați etc.

Cancelarul german a anunțat alocarea sumei de 125 milioane euro pentru asistență umanitară în Idlib și a evidențiat necesitatea ca acest ajutor să ajungă rapid la beneficiarii direcți. De asemenea, Angela Merkel a anunțat acordul Germaniei privind lansarea de negocieri privind upgradarea Uniunii Vamale cu Turcia. Toți liderii europeni i-au cerut președintelui turc să stopeze presiunea la granița cu Grecia.

Discuțiile au fost planificate inițial ca o întâlnire la nivel înalt la Istanbul. Planul inițial s-a schimbat după ce răspândirea coronavirusului a determinat toate cele patru țări să impună restricții de călătorie.

Zeci de mii de migranți au încercat să intre în ultimele săptămâni în Grecia, un stat membru al Uniunii Europene, după ce Ankara a declarat la 28 februarie a.c. că nu îi va mai ține pe teritoriul său, deoarece acordul semnat cu Bruxellesul în 2016 nu mai este funcţional. Acest acord prevede ca Turcia să reţină migranţii pe teritoriul său, primind din partea Uniunii Europene ajutor financiar pentru sprijinirea acestora.

Turcia găzduiește 3.6 de milioane de sirieni, cea mai mare populație de refugiați din lume și se teme că forțele guvernamentale siriene ar putea conduce alte 3 milioane peste granițele sale din provincia siriană Idlib, deținută de rebeli. Uniunea Europeană a solicitat Turciei să oprească migranții, din Afganistan, Pakistan și Africa, precum și din Siria.

Grecia a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva migranților, iar ambele țări au trimis trupe sau forțe de securitate la graniță. Ankara a acuzat forțele grecești că au împușcat mortal patru migranți la graniță, afirmație pe care Atena o neagă vehement.

Erdogan, a efectuat săptămâna trecută o vizită la Bruxelles, având o primă discuţie cu liderii UE. Aceştia au cerut Turciei să nu mai încurajeze migranţii să treacă frontierea către Grecia, dacă Ankara doreşte sprijin suplimentar din partea Construcţiei Europene.