Curtea Constituţională a Rusiei – de acord cu modificările aduse Constituţiei

Curtea Constituţională a Rusiei – de acord cu modificările aduse Constituţiei

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat recent un pachet de amendamente care include o "resetare" a termenilor anteriori ai președintelui Vladimir Putin, oferindu-i acestuia, practic, șansa de a conduce Rusia până în anul 2036.

Aprobarea Curții a venit la două zile după ce Putin a semnat un proiect de lege privind reforma constituțională, pe care liderii opoziției l-au criticat vehement, afirmând că pachetul de reforme îi va permite liderului rus să devină "președinte pe viață".

Putin, în vârsta de 67 de ani, a propus în luna ianuarie a.c. o revizuire generală a Constituţiei, pe care Kremlinul a catalogat-o drept o redistribuire a puterii de la preşedinte la Parlament”.

El a fost prezent recent în Parlamentul rus pentru a aproba un nou amendament care îi permite să ignore interdicţia constituţională de limitare a mandatelor proprii până în anul 2024. Măsura, care trebuie supusă în continuare unui vot la nivel național, programat luna viitoare, deschide perspectiva ca Putin să mai aibă încă două mandate de șase ani după 2024, deși Kremlinul subliniază că Putin nu ar fi decis încă dacă va candida din nou.

Constituția Federației Ruse permite în prezent unui președinte să efectueze două mandate consecutive, ceea ce înseamnă că Putin va trebui să părăsească funcția în patru ani.

Cu toate acestea, criticii președintelui, inclusiv principalul lider al opoziției, Alexei Navalny, au declarat că Putin s-a asigurat în acest fel că va rămâne cel puțin încă 12 ani la putere, noua inițiativă constituțională permițându-i acestuia să guverneze mai mult decât liderul sovietic Iosif Stalin.

Protestatarii regimului președintelui Putin s-au adunat în ultimele zile într-o serie de proteste cu pichet, singurele demonstrații permise în Rusia fără permisiune prealabilă. Opoziția a solicitat un miting de amploare împotriva planului lui Putin, dar adunările de peste 5.000 de persoane sunt interzise în prezent la Moscova din cauza temerilor legate de coronavirus.

Recent, peste 18.000 de cetățeni ruși au semnat o petiție prin care denunță reforma constituțională propusă de Vladimir Putin ca fiind "inacceptabilă din punct de vedere politic și etic". "Credem că amenințarea unei crize constituționale profunde și a unei lovituri de stat ilegale anticonstituționale... atârnă deasupra țării noastre", se arată în petiția semnată de oameni de știință, jurnaliști și scriitori proeminenți.

În conformitate cu opiniile conservatoare ale lui Putin, reformele constituționale consacră, de asemenea, în textul constituțional, mențiunea "credinței rușilor în Dumnezeu" și defineşte căsătoria ca “o uniune între un bărbat și o femeie”, definiție prin care se interzic efectiv căsătoriile între homosexuali.

O serie de reforme sociale sunt, de asemenea, incluse în textul fundamental – printre acestea un salariu minim care nu ar trebui să fie sub nivelul de subzistență și ajustarea în mod regulat a pensiilor de stat cu inflaţia.