Moscova laudă Budapesta pentru “poziția Ungariei privind situația din zona euro-atlantică”

Moscova laudă Budapesta pentru “poziția Ungariei privind situația din zona euro-atlantică”

Ieri, la Moscova, a avut loc o întâlnire a miniștrilor de externe ai Federației Ruse și Ungariei, Serghei Lavrov și Peter Szijjarto. Întâlnirea a avut loc în pofida măsurilor generale adoptate de părți privind limitarea contactelor externe în perioada crizei de coronavirus COVID-19.

Cei doi oficiali au discutat prioritar despre stadiul actual și perspectivele relațiilor bilaterale dintre cele două țări, în particular despre gradul de îndeplinire a angajamentelor asumate de părți în cadrul întâlnirii dintre președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar de la Budapesta, din 30 octombrie 2019.

Au fost abordate și relațiile dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană, precum și relațiile Rusiei cu NATO.

Serghei Lavrov: Relațiile Rusiei cu UE nu sunt în crea mai bună formă. Sunt însă premise pentru promovarea unor proiecte de interes reciproc... Ne pronunțăm pentru menținerea relațiilor cu NATO pe baza principiului securității egale și indivizibile, așa cum a fost confirmat acesta în mod repetat în cadrul OSCE. Această sarcină, proclamată la cel mai înalt nivel în cadrul OSCE, nu corespunde cu situația creată odată cu avansarea infrastructurii militare NATO către Est și cu încercările Alianței Nord-Atlantice de a evalua activitatea noastră comună ca fiind un joc cu sumă zero. Apreciem poziția Ungariei cu privire la situația din zona euro-atlantică. Budapesta se pronunță întotdeauna pentru dialog și împotriva unor confruntări artificiale. Aceasta, cred, este singura poziție rezonabilă”.

Ministrul rus de externe a declarat, de asemenea, că Rusia și Ungaria au poziții apropiate cu privire la rezolvarea diferitelor crize din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, inclusiv criza siriană și criza libiană: „Am convenit astăzi să intensificăm eforturile pentru implementarea unei inițiative comune, despre care s-a discutat în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin din octombrie anul trecut. Mă refer la acordarea de sprijin comunităților creștine care trăiesc în Orientul Mijlociu”.

Potrivit ministrului rus, „În Ucraina, ne-am angajat să punem în aplicare acordurile de la Minsk aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, deciziile adoptate în cadrul Grupului de contact, „formatul Normandia”. Ambele țări (n.n. Rusia și Ungaria) sunt interesate să se asigure drepturile minorităților naționale, inclusiv educaționale și lingvistice, în Ucraina. Acest lucru este impus de obligațiile internaționale ale statului ucrainean, precum și de Constituția Ucrainei.

Oficialul maghiar a apreciat faptul că cetățenilor maghiari din Rusia care doresc să revină în Ungaria li se oferă în continuare posibilitatea de a se întoarce în țară, prin intermediul curselor aeriene Moscova-Budapesta, operate de compania rusă Aeroflot.

Ministrul ungar a evidențiat totodată creșterea până la nivelul de 6,5 miliarde dolari anual a volumului schimburilor comerciale, și-a exprimat speranța că părțile vor conveni în curând acorduri pe termen lung în domeniul economic și energetic și a exprimat din nou interesul Ungariei pentru gazoductul Turkish Stream.