Comisia Europeană activează clauza relaxării regulilor bugetare

Comisia Europeană activează clauza relaxării regulilor bugetare

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Comisia Europeană a propus recent, în premieră, activarea clauzei derogatorii generale care ar „întrerupe” ajustările pe care statele membre trebuie să le facă pentru a-și îndeplini obiectivele fiscale și pentru a le permite să cheltuiască „atât cât este necesar”. Practic, în actuala situație de criză toate țările UE își măresc substanțial cheltuielile publice pentru a contracara răspândirea coronavirusului COVID-19 și pentru a-și susține economia.

Blocarea vieții noastre publice este necesară pentru a stopa virusul, dar încetinește și economia noastră", a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Prin această clauză, "guvernele naționale pot pompa [bani] în economie cât au nevoie", a adăugat ea. "Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru".

Clauza de salvare generală permite întreruperea ajustărilor structurale în cadrul componentei preventive și corective a Pactului de stabilitate și de creștere în cazul unei încetiniri semnificative a creșterii economice în zona euro sau în UE în ansamblu, atât timp cât sustenabilitatea fiscală nu este amenințată.

Statele membre vor trebui să își dea acordul privind măsura anunțată de președinta Comisiei Europene. Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că miniștrii de finanțe din zona euro (Eurogrupul) și liderii UE au "salutat" ideea atunci când au discutat despre aceasta în timpul teleconferințelor din ultimele zile. Parlamentul European nu trebuie să își dea acordul pentru implementarea acestei măsuri.

În paralel, executivul UE este de acord cu punerea în aplicare a normelor privind ajutoarele de stat, pentru a se asigura că lucrătorii afectați și întreprinderile lovite de pandemie primesc sprijin public.

Comisia a adoptat recent cadrul temporar pentru a permite statelor membre să acorde subvenții în mai multe cazuri. De exemplu, guvernele ar putea acorda până la 500.000 de euro companiilor fără aprobarea Bruxellesului.

Acest sistem de subvenții a fost utilizat doar în 2009, în urma crizei financiare.  Dar, deși a fost nevoie de trei săptămâni pentru a-l aproba atunci, de data aceasta, procesul a fost încheiat în trei zile. Cadrul va fi în vigoare până în decembrie 2020, însă cu posibilitatea prelungirii acestuia.

Von der Leyen a salutat, de asemenea, „acțiunea decisivă” a Băncii Centrale Europene – banca a anunțat recent noul program de achiziționare de obligațiuni în valoare de 750 miliarde euro pentru a combate efectele produse de coronavirus.