Rusia recunoaște unilateral alegerile din regiunea separatistă georgiană Abhazia

Rusia recunoaște unilateral alegerile din regiunea separatistă georgiană Abhazia

La 22 martie a.c. au avut loc așa-numite „alegeri prezidențiale” în regiunea Abhazia din Georgia, regiune separatistă georgiană necontrolată de regimul de la Tbilisi.

În urma „alegerilor”, liderul opoziției politice, Aslan Bzhania, “deputat al Adunării Naționale”, a fost declarat câștigător al scrutinului (cu 56,85% din voturile exprimate) și va fi proclamat “președinte al Abhaziei”.

În 2019, Aslan Bzhania, lider al opoziției politice abhaze, a afirmat că ar fi fost otrăvit, iar diagnosticul ar fi fost confirmat în urma internării sale într-un spital din Moscova. Opoziția politică din Abhazia, condusă de acesta, l-a acuzat pe “președintele abhaz” de atunci că ar fi comandat asasinarea viitorului său contracandiat.

Autoritățile de la Tbilisi au declarat încă din septembrie 2019 aceste alegeri ca fiind nelegitime.

Întreaga comunitate internațională a denunțat organizarea acestora și a anunțat că nu va recunoaște rezultatul scrutinului.

UE a anunțat că nu recunoaște legalitatea acestor așa-zise “alegeri”, subliniind drept neconstituțional și ilegal cadrul în care s-a desfășurat scrutinul; UE a reiterat cu acest prilej sprijinul său pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, precum și intenția de a continua politica de nerecunoaștere a entităților separatiste din Georgia.

Ministerele de externe ale unor numeroase state membre UE au exprimat poziții similare. MAE estonian a apreciat că “alegerile rușinoase desfășurate în Abhazia încalcă legislația internațională. Acestea pot fi văzute ca fiind o parte a intensificării activităților și influenței hibride a Rusiei împotriva Georgiei, care includ o deteriorare semnificativă a situației de-a lungul liniei administrative de control cu Osetia de Sud și Abhazia, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare”.

Grupul OSCE de prieteni ai Georgiei, din care face parte și România, a elaborat o declarație comună în care se evidențiază nelegitimitatea acestui scrutin. Poziția Grupului: “Bulgaria, Republica Cehă, Canada, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Suedia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii consideră nelegitime așa-numitele “alegeri prezidențiale” organizate  în regiunea Abhazia din Georgia, la data de 22 martie 2020. Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în granițele sale recunoscute internațional și ne exprimăm preocuparea profundă față de ocuparea continuată a teritoriului Georgiei. Cerem din nou Rusiei să își îndeplinească toate obligațiile în conformitate cu acordul mediat de UE din 12 august 2008 de încetare a focului, inclusiv retragerea forțelor sale armate la pozițiile anterioare conflictului și asigurarea accesului liber al asistenței umanitare în aceste regiuni, precum și să revoce recunoașterea independenței regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud. Ne exprimăm întreaga susținere pentru  negocierile din cadrul formatului Geneva”.

Reprezentantul Special al NATO pentru Cauzcaz și Asia Centrală, James Appathurai, a precizat că Alianța nu recunoaște scrutinul de duminică din Abhazia.

MAE român a dat publicității următorul comunicat de presă: “Ministerul Afacerilor Externe consideră ilegale așa-numitele „alegeri prezidențiale” desfășurate în Abhazia, la 22 martie 2020, și nu recunoaște rezultatele acestora. Ministerul Afacerilor Externe reiterează, pe această cale, preocuparea față de astfel de acțiuni destabilizatoare și reafirmă poziția principială a României privind sprijinul pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. De asemenea, România, prin Misiunea sa permanentă la Viena, s-a alaturat partenerilor la nivelul OSCE în susținerea unei declarații comune privind așa-numitele “alegeri prezidențiale” din regiunea separatistă georgiană Abhazia”.

Singura poziție de sprijin față de autoritățile abhaze a fost adoptată de Federația Rusă. Potrivit MAE rus, “observatorii ruși nu au constatat încălcări ale legislației în timpul desfășurării alegerilor și au apreciat pozitiv organizarea procesului electoral. Moscova salută rezultatele exprimării voinței cinstite și libere a poporului abhaz. Privim rezultatele acestor alegeri ca pe o probă a sprijinului cetățenilor Republicii pentru cursul de modernizare a țării și pentru extinderea cooperării multisectoriale dintre statele noastre”.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a transmis lui Aslan Bzhania un mesaj oficial de felicitare, în care își exprimă disponibilitatea de “a munci împreună cu Bzhania pentru a consolida alianța dintre Rusia și Abhazia”.