Rusia acuză Vestul de acuzații nefondate și de sprijinire a opoziției

Rusia acuză Vestul de acuzații nefondate și de sprijinire a opoziției

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a formulat astăzi critici extrem de dure împotriva opoziției din Rusia și țărilor din Vest, care o “instructea”. Declarațiile au fost făcute de oficialul rus în plenul Consiliului Federației – camera superioară a Adunării Federale.

Potrivit acestuia, ar exista în prezent în Rusia un adevărat “divizion de opoziție pro-Vest”, care ar avea sarcina prioritară de a sprijini acuzațiile internaționale aduse Federației Ruse: “Țările din Vest incriminează în mod constant Rusia de implicarea în incidente de amploare, precum amestecul în alegerile americane, diferite atacuri cibernetice, ascunderea pierderilor militare și altele. În țara noastră, acestea sprijină un divizion al opoziției pro-Vest care în mod curent este instructat în afara țării”.

Membrii acestui “divizion” și activiștii opoziției politice din Rusia ar încerca să se infiltreze în unitățile militare speciale și în diferite obiective militare din Federația Rusă, sub acoperirea Legii privind mass-media: “Ascunzându-se sub legislația națională privind mass-media, activiștii acestui divizion se infiltrează în obiectivele militare, vânează rude și martori, se infiltrează în spitalele în care se lecuiesc militarii noștri, în cimitire, în familiile militarilor noștri. Filmează intrările în și ieșirile și din unitățile noastre militare cu caracter secret și postează filmările pe Internet. Se poate lesne presupune ce sancțiuni ar primi aceștia în țările vestice”. În acest sens, ministrul s-a exprimat public în favoarea modificării Legii privind mass-media, sugerând înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni produse de jurnaliști.

Potrivit ministrului rus, “câmpul informațional a devenit astăzi încă un teatru de activități militare. Noi suntem gata pentru această luptă. În cadrul ministerului apărării activează resurse informaționale care asigură funcționarea ăn parametri a conducerii Forțelor Armate”. Șoigu a declarat, în context, că numărul atacurilor cibernetice din străinătate asupra Forțelor Armate ruse ar crește anual, în ultima perioadă, în medie cu 12%. În ultimii trei ani, ar fi fost produse peste 25.000 de atacuri cibernetice cu mijloace de înaltă tehnologie având ca țintă Forțele Armate ruse. Toate atacurile ar fi fost respinse, potrivit oficialului rus, pentru că “Rusia este pregătită pentru combaterea unor atacuri de acest gen în câmpul informațional”.

Totodată, în context, presa rusă reflectă pe larg sprijinul acordat Italiei de către Federația Rusă în contextul epidemiei COVID-19.

Potrivit secretarului de presă al Președinției Federației Ruse, Dmitri Pescov, Rusia acordă acest sprijin Italiei pentru combaterea epidemiei COVID-19 fără condiții, fără așteptări, speranțe sau obiective de natură politică.

Decizia respectivă a fost adoptată de către Kremlin după o discuție în acest sens între președintele rus Vladimir Putin și premierul Italiei Giuseppe Conte. Ministrul rus al Apărării a dispus utilizarea unei grupări de aviație militară (15 avioane Il-76) pentru distribuirea în Italia a sprijinului medical. Au fost efectuate deja 14 transporturi, iar al 15-lea este în curs.

Sprijinul rusesc constă în 8 brigăzi de specialiști cu un efectiv de 100 de persoane (virusulogi, epidmiologi etc.) și aparatură medicală specializată în protecție radiologică, biologică și chimică. Militarii ruși au adus în Italia laboratoare mobile și complexe medicale de dezinfecție. Militarii ruși vor lucra un spitalele italiene, vor participa la producerea vaccinului și în activități de dezinfectare a teritoriului.

În momentul de față, datele oficiale rusești au anunțat 658 de cazuri confirmate de contaminare cu COVID-19 (163 de noi cazuri în ultimele 24 de ore), în 55 de regiuni ale Federației Ruse. 112.000 de persoane se află în regim de izolare la domiciliu. Cele mai multe cazuri de contaminare au fost raportate la Moscova (410 cazuri). S-a trecut inclusiv la testarea cu laboratoare particulare. În momentul de față, acționează 70 de laboratoare de testare din 36 de regiuni; potrivit datelor oficiale, ar fi fost efectuate 193.000 de teste de la finele lunii ianuarie a.c. până în prezent.

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a declarat că “Federația Rusă va sprijini țările care au cea mai mare nevoie de sprijin” în lupta împotriva epidemiei COVID-19, prioritar “pentru a nu permite răspândirea virusului pe teritoriul Federației Ruse”.

Astăzi, președintele rus Vladimir Putin se va adresa populației Rusiei cu un mesaj televizat pe tema combaterii epidemiei COVID-19. Ieri, liderul rus a vizitat un spital de boli infecțioase unde se află internați bolnavi contaminați cu noul coronavirus.