Dialog diplomatic româno-ucrainean – teme sensibile și poziții oficiale

Dialog diplomatic româno-ucrainean – teme sensibile și poziții oficiale

La 25 martie a.c. a avut loc o convorbire telefonică între miniștrii afacerilor externe ai României și Ucrainei, Bogdan Aurescu și Dmytro Kuleba.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României (https://www.mae.ro/node/52132), „Cu acest prilej, a fost analizată situația generată de noul coronavirus și demersurile de răspuns ale celor două state. De asemenea, au fost trecute în revistă cele mai importante subiecte aflate pe agenda bilaterală, stadiul și perspectivele relațiilor româno-ucrainene, precum și modalitățile de avansare a dialogului bilateral. Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat disponibilitatea de cooperare în ceea ce privește cazurile punctuale de tranzitare a teritoriului României de către cetățenii ucraineni care vor să revină în Ucraina din state terțe, cu respectarea strictă a normelor impuse de autoritățile române în contextul efortului de gestionare și prevenire a extinderii SARS-COV-2. Șeful diplomației române a reliefat susținerea constantă a țării noastre pentru eforturile autorităților ucrainene vizând integrarea europeană și euro-atlantică ale Ucrainei, precum și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia. De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat atenția deosebită pe care România o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, cu precădere a dreptului la educație în limba română, în conformitate cu normele și standardele internaționale în materie. Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat reluarea cât mai curând posibil, când situaţia legată de SARS-COV-2 o va permite, a formatelor  de dialog bilateral pe acest subiect, evidențiind, totodată, necesitatea identificării unei soluții durabile, în conformitate cu interesele persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În acest context, a evocat și discuția dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodâmâr Zelenski din marja segmentului de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, din septembrie 2019, când, urmare a demersurilor șefului statului român, Președintele Ucrainei a transmis asigurări în direcția identificării unei soluții la problemele create de adoptarea Legii Educației, adoptată de Ucraina în septembrie 2017. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitația omologului ucrainean de a efectua o vizită în România, invitație acceptată cu plăcere de omologul său.  La rândul său, ministrul de externe ucrainean a mulțumit României pentru sprijinul acordat în contextul pandemiei cu noul coronavirus, în ceea ce privește poziția consecventă a țării noastre în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și pentru susținerea eforturilor de integrare europeană și euro-atlantică ale Ucrainei. De asemenea, a menționat deschidere pentru soluționarea aspectelor bilaterale evocate de șeful diplomației române, cei doi șefi ai diplomațiilor română și ucraineană convenind să rămână în contact direct în perioada următoare pentru găsirea unei soluții la problema dreptului la educație al persoanelor aparținând minorității române din Ucraina”.

În comunicatul său de presă, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei evidențiază solicitarea oficialului ucrainean adresată omologului său român de a nu se permite încercările Federației Ruse de relaxare a regimului de sancțiuni pe fondul pandemiei COVID-19 (temă care lipsește din comunicatul de presă al MAE român). Potrivit acestui comunicat, oficialul ucrainean a declarat următoarele în cadrul discuției telefonice: "Aș dori să Vă atrag atenția asupra apelurilor Rusiei pentru relaxarea sancțiunilor sub pretextul pandemiei de coronavirus și dificultăților economice conexe din lume. Aceste apeluri sunt irelevante și inadmisibile. Este foarte important ca nimeni să nu poată profita de situația dificilă actuală pentru a atinge obiective politice. Sancțiunile au fost impuse ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar pandemia coronavirusului nu are nicio legătură cu acestea". Mass-media ucrainene relevă că ministrul ucrainean de externe a adresat, recent, solicitări similare și altor omologi din UE, printre care ministrul de externe al Danemarcei.

Comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei (https://mfa.gov.ua/news/dmitro-kuleba-dosyagnuta-domovlenist-z-rumuniyeyu-pro-vzayemne-spriyannya-u-zahisti-gromadyan-i-vilnij-tranzit-vantazhiv), prezentat public cu titlul “Dmytro Kuleba: s-a ajuns la o înțelegere cu România cu privire la spriijinul reciproc privind protejarea cetățenilor și tranzitul liber pentru mărfuri”: „Ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a ajuns la o înțelegere cu ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu cu privire la sprijinul cetățenilor Ucrainei în România în timpul restricțiilor conexiunii de transport, precum și cu privire la tranzitul neîntrerupt de mărfuri ucrainene pe teritoriul României. De asemenea, ministrul a atras atenția omologului său român asupra inadmisibilității încercărilor Rusiei de a relaxa sancțiunile pe fondul pandemiei de COVID-19. Aceste aspecte au fost discutate în cadrul convorbirii telefonice din seara de miercuri, 25 martie. ”Mă adresez către Dumneavoastră cu rugămintea de a sprijini pe deplin cetățenii Ucrainei care se află în România în momentul în care conexiunea de transport este efectiv oprită și confirm că și Dumneavoastră puteți conta pe atitudinea noastră corespunzătoare față de cetățenii României în Ucraina în această perioadă dificilă”, a menționat Dmytro Kuleba. Ministrul afacerilor externe, de asemenea, și-a exprimat recunoștința omologului român pentru disponibilitatea părții române de a asigura tranzitul neîntrerupt al mărfurilor ucrainene între Ucraina și UE pe teritoriul României. Bogdan Aurescu a confirmat că România sprijină constant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și integrarea țării noastre în UE și NATO. De asemenea, el a asigurat sprijinul Ucrainei în cadrul organizațiilor și formatelor internaționale la care România este parte. Dmytro Kuleba și-a exprimat recunoștința față de Bogdan Aurescu pentru sprijinul neschimbat a statului nostru. Miniștrii afacerilor externe, de asemenea, au discutat și importanța asigurării drepturilor persoanelor care aparțin minorității române din Ucraina. „Aș dori, de asemenea, să Vă atrag atenția asupra apelurilor Rusiei pentru relaxarea sancțiunilor sub pretextul pandemiei de coronavirus și dificultăților economice conexe din lume. Aceste apeluri sunt irelevante și inadmisibile. Este foarte important ca nimeni să nu poată profita de situația dificilă actuală pentru a atinge obiective politice. Sancțiunile au fost impuse ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar pandemia coronavirusului nu are nicio legătură cu acestea”, a menționat Dmytro Kuleba. Ministrul afacerilor externe al României l-a asigurat pe omologul său ucrainean că este de acord cu această abordare privind menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei. De asemenea, a adresat lui Dmytro Kuleba invitația de a efectua o vizită în România”.

În comunicatul său de presă, MAE ucrainean confirmă cele mai importante aspecte ale discuției comunicate public anterior de către MAE român: România continuă să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și aspirația acesteia de a deveni membră UE și NATO; România sprijină Ucraina în organizațiile și formatele în care este parte; ministrul român l-a invitat pe omologul ucrainean în vizită în România; “cei doi miniștri au evidențiat importanța temei protejării drepturilor minorității române din Ucraina” .

În mod evident, accentele prezentate public de părți sunt diferite: în timp ce MAE român acordă o importanță deosebită temei situației comunității românești din Ucraina și protejării drepturilor acesteia, MAE ucrainean accentuează necesitatea sprijinului României pentru temele sensibile pentru Kiev, prioritar nepermiterea ridicării/slăbirii/relaxării regimului de sancțiuni împotriva Federației Ruse.