Comisia Europeană lansează o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei

Alexandru-Marian Crenganiș
Comisia Europeană a lansat recent o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza unei legi care înăsprește regulile țării privind sancționarea judecătorilor, lege despre care Comisia menționează că "subminează" independența judiciară.
Legea menționată – pe care opoziția o numește "muzzle law" – poate fi folosită pentru a mustra judecătorii care complică funcționarea sistemului de justiție sau care pun sub semnul întrebării modul în care au fost numiți colegii judecători.
Comisia a declarat că legea respectivă, care face parte din modificările judiciare radicale și controversate aduse de partidul de guvernământ “Lege și Justiție” (PiS), extinde noțiunea de abatere disciplinară, făcând din aceasta un instrument de control politic și împiedică instanțele poloneze să își îndeplinească obligația de a aplica legislația UE.
"Noua lege privind sistemul judiciar subminează independența judiciară a judecătorilor polonezi și este incompatibilă cu supremația dreptului UE", a declarat recent Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene. "În plus, noua lege împiedică instanțele poloneze să aplice în mod direct anumite dispoziții ale dreptului UE care protejează independența judiciară și să adreseze Curții de Justiție [UE] referințe pentru hotărâri preliminare cu privire la astfel de chestiuni".
Legea – care a intrat în vigoare la 20 februarie a.c. – reprezintă un răspuns direct la o hotărâre a Curții de Justiție a UE din noiembrie 2019. Curtea a declarat că instanțele poloneze vor trebui să stabilească dacă o nouă cameră disciplinară pentru judecători și Consiliul judiciar național (instituție responsabilă cu numirile în justiție) sunt „suficient de independente”.
Hotărârea Curții UE a dus la interogarea, de către unele instanțe poloneze, a judecătorilor numiți de noul consiliu – în mod legitim sau nu, fapt despre care guvernul de la Varșovia afirmă că va provoca haos juridic, dar despre care oponenții acestuia pretind că ar fi un rezultat direct al eforturilor PIS de a pune justiția sub un control politic mai strict.
Ca urmare a unei noi proceduri de infringement, Curtea supremă a UE a dispus, de asemenea, suspendarea temporară a Camerei disciplinare (un organism polonez care penalizează judecătorii) până la finalizarea cazului.
Noua lege a Poloniei a fost criticată de Curtea Supremă a țării, de Ombudsmanul național și de mai multe organisme internaționale, inclusiv Comisia de la Veneția a Consiliului Europei, precum și de unii membri ai Congresului SUA.
Guvernul polonez susține că instituțiile UE – atât Comisia, cât și Curtea de Justiție a UE – nu au competența de a se amesteca în reformele judiciare interne ale țării.