Rusia acuză NATO și Vestul de dezinformare

Rusia acuză NATO și Vestul de dezinformare

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat pe rețeaua de socializare Facebook că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este cel care a dat startul campaniei Occidentului de dezinformare împotriva Federației Ruse în contextul pandemiei Covid-19. Aceasta acuză în mod punctual recentele declarații ale oficialului NATO potrivit cărora Rusia și China răspândesc numeroase dezinformări în contextul pandemiei Covid-19 cu scopul de a schimba actuala ordine a lumii”. Declarațiile respective ale oficialului NATO au fost făcute în cadrul unui interviu recent acordat publicației italiene „Republicca”. Jens Stoltenberg a declarat cu această ocazie că „propaganda din Rusia și China privind criza Covid-19 are scopul de a produce prejudicii democrației și de a destabiliza ordinea politică mondială actuală”.

Potrivit Mariei Zaharova, campania internațională de dezinformare a Vestului” împotriva Federației Ruse a început deja și este în curs de desfășurare.

MAE rus acuză de asemenea presa occidentală de dezinformări și campanii de fakenews împotriva Federației și Chinei pe teme privind criza noului coronavirus. Cu titlu de exemplu sunt date articole din diferite publicații sau agenții media occidentale, precum New York Times, Financial Times, Agenția Bloomberg.

Într-unul din articolele publicate de agenția menționată, sunt invocate evaluări ale experților conform cărora autoritățile rusești ar ascunde adevăratele cifre ale crizei noului coronavirus pe teritoriul Federației Ruse.

MAE rus a pregătit deja scrisori de protest către redacțiile publicațiilor Financial Times (FT) și New York Times (NYT) cu solicitarea de a retrage de pe fluxurile de știri o serie de articole care conțin, potrivit autorităților ruse, dezinformări privind numărul de victime ale crizei noului coronavirus în Rusia. Spre exemplu, la 11 mai a.c., FT a publicat un articol în care se apreciază că numărul real al deceselor provocate de Covid-19 în Rusia s-ar ridica la 70% din persoanele infectate, iar în aceeași zi publicația New York Times relata că autoritățile ruse ascund adevăratele cifre ale dezastrului. MAE rus și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la sincronicitatea publicării unor materiale în presa occidentală cu aceeași tematică (acuze aduse autorităților rusești potrivit cărora aceasta ar ascunde numărul real al victimelor Covid-19 în Rusia), sugerând că această sincronicitate ar reprezenta proba unei campanii de dezinformare.

MAE rus apreciază că aceste campanii susțin teza secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a incriminat recent tentativele de transformare a pandemiei în infodemie.

Potrivit Mariei Zaharova, “vedem (și dovezile sunt tot mai multe) că anumite forțe din Vest încearcă să exploateze actuala situație de criză la nivel mondial pentru discreditarea eforturilor guvernelor unor state și pentru destabilizarea situației. Se utilizează standarde duble, pe baza cărora partenerii noștri vestici și presa controlată de aceștia cheamă la luptă cu fakenews, în particular cu știrile false privind pandemia și în același timp desfășoară o adevărată campanie de dezinformare împotriva acelor țări care emit pretenții față de ei, campanie care nu poate fi numită sub nici o formă o prezentare a faptelor, analiză sau punct de vedere”.

MAE rus va trimite, de asemenea, scrisori către diferite organisme internaționale, precum OSCE și UNESCO, pentru a solicita acestora o evaluare privind campaniile de dezinformare” duse de Vest împotriva Federației Ruse.

MAE rus va informa totodată și Secretariatul ONU cu privire la aceste aspecte, în contextul în care secretarul general al ONU a solicitat recent statelor lumii să nu transforme actuala pandemie în infodemie.