Noi avansuri geopolitice ale Ankarei. De la BRICS la BRICST

Noi avansuri geopolitice ale Ankarei. De la BRICS la BRICST

La recentul Summit BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) de la Johannesburg (25-27 iulie a.c.), președintele Turciei,  Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că țara sa dorește să adere la această asociație. Potrivit acestuia, în cazul în care liderii țărilor participante ar accepta inițiativa Ankarei, numele platformei s-ar putea transforma din BRICS” în „BRICST” (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Turcia).

Recep Tayyip Erdoğan a precizat că țările participante ale platformei, prioritar China, au salutat inițiativa Turciei, manifestând totodată deschidere pentru accesul altor state la această platformă.

Liderul turc a propus cu această ocazie crearea unei agenții internaționale de credit, nouă și imparțială”, pentru consolidarea cooperării economice sud-sud” în cadrul acestei platforme, precum și constituirea unor noi forme de colaborare între băncile din Turcia și partenerii bancari din BRICS. Președintele Erdoğan apreciază că platforma BRICS poate crea oportunități de cooperare în domeniile economie, comerț, dezvoltare regională, investiții și energie. Șeful de stat a fost însoțit în capitala financiară a Africii de Sud de către miniștrii de externe, finanțe, apărare, justiție și comerț.

În alocuțiunea sa de la Johannesburg, președintele Turciei a precizat că „actualul sistem global nu satisface interesele nimănui, cu excepția unei minorități ale cărei interese sunt garantate la nivel mondial. Este imposibil să continuăm acest sistem fără schimbări care să țină cont de actualele circumstanțe și necesități. Este imperativă includerea în sistemul global a celor mai puternice economii emergente ale lumii. Rolul BRICS poate fi esențial în cooperarea sud-sud”. Potrivit lui Erdoğan, Turcia este una din țările cele mai importante din lume în domeniul asistenței pentru dezvoltare și al sprijinului umanitar. Asistența pentru dezvoltare oferită de Turcia s-a ridicat în 2017 la 8,2 miliarde dolari; Turcia găzduiește peste 4 milioane de refugiați, inclusiv 3,5 milioane din Siria și Irak; pentru găzduirea acestora, Ankara a cheltuit cca 32 miliarde dolari.

Într-o conferință de presă privind rezultatele Summitului BRICS din Africa de Sud, liderul turc a declarat că țara sa va găzdui, la 7 septembrie a.c., la Istanbul, un Summit regional privind Siria, la care vor participa reprezentanți de rang înalt ai Turciei, Germaniei, Rusiei, Franței. Turcia speră că acest Summit va lansa un “proces paralel” de negocieri care va impulsiona negocierile din formatul Astana.

Președintele Turciei a avut la Johannesburg o întâlnire tête-à-tête cu președintele rus (întâlnire care a durat peste o oră), a desfășurat întâlniri bilaterale cu alți șefi de stat participanți la Summitul BRICS și l-a invitat pe omologul său chinez Xi Jinping să efectueze o vizită în Turcia.

În context, între Ankara și Washington are loc un schimb dur de declarații politice, în marja reluării procesului penal intentat, în Turcia, pastorului american Andrew Brunson, acuzat printre altele de terorism și spionaj în scopuri politice sau militare. Analiștii turci și americani reiau, pe acest fond, tema riscului implicit pe care degradarea relației dintre Turcia și SUA îl generează pe linia solidității NATO.