Comisia Europeană examinează starea de urgență a Ungariei

Comisia Europeană examinează starea de urgență a Ungariei

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Comisia Europeană examinează regimul de urgență al Ungariei, inclusiv decretele guvernamentale care afectează codul muncii al țării și aplicarea Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR), a declarat Vera Jourová Parlamentului European la 14 mai a.c.

"Comisia monitorizează situația în toate statele, dar, în cazul Ungariei, vă pot dezvălui astăzi că am rapoarte zilnice", le-a spus vicepreședintele Comisiei, Jourová, deputaților europeni, adăugând că este conștientă de "cele două persoane care au fost reținute în legătură cu răspândirea așa-numitelor știri false"."În fiecare zi evaluăm dacă putem lua măsuri legale", a declarat comisarul, care a adăugat că momentan Comisia a decis să nu inițieze procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

La 4 mai a.c., guvernul maghiar a anunțat că va suspenda obligația de a proteja anumite măsuri prevăzute în legislația UE privind protecția datelor până la încheierea actualei perioade de „stare de urgență”.

Un oficial al Comitetului European pentru Protecția Datelor (CEPD), care este responsabil pentru aplicarea GDPR, a declarat că elaborează orientări suplimentare cu privire la Articolul 23 al regulamentului (care permite în prezent autorităților naționale să restricționeze drepturile datelor "prin intermediul unei măsuri legislative").

   După mai multe interacțiuni cu autoritatea de supraveghere maghiară, CEPD a declarat că "sunt necesare discuții suplimentare. În acest moment, nu putem spune care va fi rezultatul acestor discuții". Organizațiile societății civile și-au exprimat îngrijorarea într-o scrisoare adresată în data de 11 mai către EDPB.

"Credem că această modificare nu a fost necesară pentru menținerea regulilor de carantină", a declarat Máté Szabó, de la Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile, pentru EURACTIV, "întrucât amendamentul nu face posibilă colectarea sau monitorizarea datelor, ci se referă la restrângerea drepturilor la informare, rectificare, ștergere și dreptul de a protesta, precum și la amânarea aplicării legii".

Amintim că aceste demersuri survin unei dezbateri similare, urmate de o rezoluţie a Parlamentului European de luna trecută, care a descris acțiunile guvernului ungar în timpul epidemiei de coronavirus ca fiind "total incompatibile cu valorile europene".

Jourová a sprijinit, de asemenea, apelul mai multor deputați europeni pentru condiționalitatea fondurilor UE, despre care a spus că trebuie să rămână parte a următoarelor negocieri bugetare pe termen lung și „ să păstreze dinții”. Cu toate acestea, mulți parlamentari au pus sub semnul întrebării ezitarea Executivului de a lansa proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Ungariei.