Evoluții politice accelerate în R. Moldova

Evoluții politice accelerate în R. Moldova

Evoluțiile politice continuă galopant în Republica Moldova.

Astăzi, încă doi deputați ai Partidului Democrat au părăsit formațiunea și au aderat la grupul parlamentar al formațiunii Pro-Moldova (Andrian Candu). O serie de analiști apreciază că în acest ritm este posibil ca actuala coaliție parlamentară (Partidul Socialiștilor / PSRM – Partidul Democrat din Moldova / PDM) să piardă chiar în această săptămână majoritatea parlamentară.

PSRM condamnă ferm acțiunea de corupere politică” ce ar avea scopul de a distruge majoritatea parlamentară și a demite Guvernul în plină criză pandemică: „Se dorește cu tot dinadinsul ca în această săptămână să nu mai existe o majoritate parlamentară, care să poată vota inclusiv o eventuală solicitare a Procurorului General de ridicare a imunității în cazul unor deputați, care au avut un rol important în furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Grupările oligarhico-criminale fac tot posibilul ca să-și apere astfel imunitatea personală, dar și să-și păstreze miliardele de lei furate de la cetățenii moldoveni, să-și apere Aeroportul Chișinău, furat de la poporul nostru”. PSRM susține că plecările din PDM sunt coordonate și finanțate din miliardul furat de către oligarhii fugari prin Miami și Israel. „Cei care distrug majoritatea parlamentară, cumpărând deputații, cei care vor să arunce țara în haos în perioada crizei pandemice prin demiterea Guvernului Chicu, trebuie să-și asume toată responsabilitatea pentru cele ce se vor întâmpla”, se arată în comunicatul PSRM.

Principala problemă o reprezintă posibilitatea coagulării forțelor de opoziție pentru a demite actualul guvern și a-l schimba cu un guvern al opoziției. Liderii principalelor formațiuni de opoziție, Partidul Acțiunii și Solidarității / PAS (Maia Sandu) și Partidul Dreptate și Adevăr / PDA (Andrei Năstase) nu doresc să se asocieze cu celelalte formațiuni politice de opoziție, Partidul Șor și Partidul Pro-Moldova, din rațiuni politice, ideologice și electorale. Numeroși membri ai Partidului Șor și Partidului Pro-Moldova sunt suspectați că ar fi participat în ultimii ani la numeroase acțiuni asociate infracționalității.

La 18.05.2020, deputațul Iurie Reniță a prezentat public o serie de imagini din care rezultă că președintele Igor Dodon ar fi primit o sumă foarte mare de bani (într-o pungă) de la Vlad Plahotniuc. Imaginile surprind o secvență de la întrevederea dintre Igor Dodon, Vlad Plahotniuc, și Serghei Iaralov, care ar fi avut loc la sediul PD, când formațiunea respectivă era condusă încă de Plahotniuc.  În materialul video prezentat de deputat, se observă că Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă (în care s-ar fi aflat bani) președintelui Igor Dodon. În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care, la rândul său, o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt destinați salarizării membrilor marcanți ai PSRM.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat, în contextul prezentării acestor imagini, că platforma DA ar putea iniția procedura de suspendare din funcție a președintelui Igor Dodon: „Este mai mult decât grav ceea ce am văzut noi. Vom examina minuțios acest video. Cel mai probabil, vom iniția suspendarea lui Dodon. Așteptăm autosesizarea Procuraturii”.

Procuratura Generală a RM a anunțat într-un comunicat de presă că nu se poate autosesiza în baza imaginilor cu Dodon și Plahotniuc prezentate astăzi de deputatul Iurie Reniță.

Procuratura Generală a RM i-a recomandat deputatului Iurie Reniță să facă un denunț împotriva lui Igor Dodon: „La momentul de față, informăm că deputatul Iurie Reniță nu a adresat vreun denunț, iar doar în baza imaginilor prezentate de către acesta, Procuratura nu poate legal să se autosesizeze pentru că nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări. Reieșind din interesul pe care-l prezintă acest caz, Procuratura solicită deputatului Iurie Reniță, să înainteze un denunț oficial, conformat cerințelor legale și să contribuie la investigarea acestuia”, se mai menționează în comunicatul oficial.

Igor Dodon a calificat imaginile drept un scenariu de atac asupra sa, prin scoaterea „conservelor oligarhice” în spațiul public. Igor Dodon a negat veridicitatea discuțiilor prezentate și a spus că la acea întrevedere „fiecare își făcea jocul și sceneta” pregătită din timp.