Narative rusești la Budapesta

Narative rusești la Budapesta

      Pe fondul declarațiilor problematice ale premierului ungar de la Băile Tușnad, formulate la adresa Centenarului Marii Uniri și României, acțiunile lui Victor Orban produc un nou scandal diplomatic – între Budapesta și Kiev.

       Declarațiile premierului ungar, potrivit căruia intențiile Ucrainei de a adera la UE și NATO nu sunt realiste, precum și decizia recentă a Guvernului Ungariei de a înfiinţa un post de ministru responsabil de dezvoltarea regiunii ucrainene Transcarpatia, au produs reacții dure în societatea ucraineană, iar MAE ucrainean a cerut explicații Budapestei pentru declarațiile “antiucrainene” ale lui Orban.

      Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a transmis însărcinatului cu afaceri al Ungariei în Ucraina, László Papp, o notă diplomatică de protest în care Kievul cere explicații oficiale în legătură cu declarațiile menționate și cu decizia Budapestei de a înfiinţa un post de ministru responsabil pentru dezvoltarea Transcarpatiei și a grădinițelor din această regiune, în condiţiile în care teritoriul respectiv este parte a statului suveran Ucraina”. Potrivit Agenției Bucpress din Cernăuți, în documentul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev se precizează că „în pofida abordării constructive a părții ucrainene de a soluţiona problemele de interes, acțiunile recente ale Ungariei sugerează că Budapesta a ales confruntarea în loc de cooperare și ingerinţa directă în treburile interne ale Ucrainei”.

     Cele două scandaluri se adaugă relației extrem de complicate a părților pe tema adoptării, la 5 septembrie 2017, de către Rada Supremă de la Kiev, a Legii-cadru privind educația, lege care a provocat reacții (mai temperate) și la București. În prezent, Budapesta blochează toate acțiunile Kievului de apropiere de UE și NATO, ca reacție la adoptarea acestei legi, în special la menținerea în textul legii a celebrului articol 7, care enunță desfășurarea exclusivă a procesului de învățământ din Ucraina în limba de stat (ucraineană).

     Potrivit analiștilor ucraineni (Serghei Sidorenko, “Adevărul european”), Viktor Orban se află sub influența argumentelor Federației Ruse, în discursul său sunt recurente narativele rusești, iar  disputa ungaro-ucraineană se anunță a fi una de lungă durată.

     Noile evoluții în relația ungaro-ucraineană fac ca celebrul proiect geopolitic al lui Viktor Orban, proiectul Bazinului Carpatic, să fie perceput deja la Kiev drept un proiect de excludere geopolitică a Ucrainei din regiune.  

     Declarații dure împotriva politicii Ungariei au fost pronunțate și în mediile ultranaționaliste din Ucraina. O parte a acestora apreciază că decizia Budapestei reprezintă o ingerință directă în treburile interne ale Ucrainei, chiar un atac la adresa integrității teritoriale a Ucrainei și cer “să se dea peste dinți” Ungariei (Bogdan Cervak, Organizația naționaliștilor ucraineni). Potrivit acestora, autoritățile locale din localitățile locuite compact de etnici maghiari “ascultă mai mult de Budapesta decât de Kiev”. Bogdan Cervak solicită analizarea posibilității introducerii Forțelor Armate ucrainene în regiunea Transcarpatia și a decretării stării de urgență în regiune. Se enunță chiar și posibilitatea solicitării de compensații morale și materiale, de către Ucraina, pentru agresiunile ungare împotriva Ucrainei Carpatice, produse de “ocupanții” maghiari în 1939.