Un nou acord comercial între UE şi Marea Britanie

Un nou acord comercial între UE şi Marea Britanie

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Discuțiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie vor fi intensificate în iulie a.c. în vederea intermedierii unui acord în toamnă, au convenit recent premierul Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Într-o declarație comună, cele două părți au declarat că discuțiile au fost "constructive" și au adăugat că intenționează "să intensifice discuțiile în iulie și să creeze cele mai favorabile condiții pentru încheierea și ratificarea unui acord înainte de sfârșitul anului 2020".

La întâlnirea video au mai participat, de asemenea, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli, şeful Cabinetului Britanic Michael Gove, negociatorul șef al Londrei, David Frost, dar şi premierul britanic Boris Johnson.

Angajamentul verbal reînnoit va exercita, de asemenea, presiune suplimentară asupra guvernului german, care va prelua în iulie președinția rotativă de șase luni a UE, pentru a se ajunge la un compromis. De asemenea, liderii au confirmat că nu va exista nicio prelungire a perioadei de tranziţie.

La sfârșitul lunii ianuarie, când Regatul Unit și-a oficializat ieșirea legală din Uniune și au debutat discuțiile asupra unui pact comercial, întâlnirea la nivel înalt din iunie a fost considerată un moment decisiv în care cele două părți vor evalua final dacă pot finaliza un pact comercial post-Brexit.

O singură rundă de discuții față în față a fost posibilă înainte ca pandemia de coronavirus să lovească Europa. Alte trei runde de o săptămână între Grupul operativ pentru relațiile viitoare al lui Michel Barnier și oficialii britanici conduși de Frost au înregistrat progrese modeste în domeniul pescuitului și în elaborarea unor așa-numite "condiții de concurență echitabile" care leagă Regatul Unit de reglementările UE și de normele privind ajutoarele de stat.

Între timp, vechile linii directoare privind chestiuni de guvernanță, precum rolul Curții Europene de Justiție și soluționarea litigiilor, rămân neschimbate.

Ritmul lent al progreselor va asigura probabil finalizarea, înainte de sfârșitul anului 2020, a unui acord comercial minimalist. Discuțiile asupra viitoarei cooperări în domeniul politicii externe, apărării și securității și dezvoltării, toate domeniile pe care Regatul Unit le-a declarat inițial că dorește să le includă, nici măcar nu au început încă. Cu toate acestea, nu există nicio garanție fermă că se va ajunge totuși la un acord în acest an.