Berlinul și NATO despre trupele americane din Germania

Berlinul și NATO despre trupele americane din Germania

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Berlinul și NATO au subliniat importanța trupelor americane din Germania pentru securitatea ambelor părți ale Atlanticului, după ce președintele SUA, Donald Trump, a declarat că va reduce numărul trupelor americane staționate în acestă ţară.

Remarcile care se opun poziției lui Trump au fost făcute separat de către Ministrul german de Externe Heiko Maas în timpul unei vizite efectuate la Varșovia și de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.

"Credem că prezența SUA în Germania este importantă pentru securitatea nu doar a Germaniei, ci și pentru securitatea Statelor Unite și în special pentru securitatea Europei", a afirmat Maas.

Trump a declarat recent că va reduce numărul trupelor deoarece Germania era "delincventă" în contribuțiile la NATO și a tratat SUA "prost" în privința comerțului. El a spus că sunt 52.000 de soldați americani staționați în Germania, iar numărul acestora va fi redus la 25.000.

Însă, potrivit Pentagonului, in Germania exista doar intre 34.000 și 35.000 de militari americani staționați permanent. Rotirea unităților face ca numărul total să se ridice doar temporar la cca 50.000.

Maas a declarat că Germania nu a primit detalii cu privire la momentul și modul în care ar putea avea loc redistribuirea. "Nici Departamentul de Stat, nici Pentagonul nu au fost în măsură să furnizeze informații despre acest lucru", a afirmat el, adăugând că orice modificare a arhitecturii de securitate a Europei "cu siguranță trebuie discutată".

Stoltenberg a declarat că trupele americane din Europa au făcut mai sigure ambele părți ale Atlanticului.

Miniștrii apărării din alianță au discuta și ei despre planurile lui Trump în cursul discuțiilor video din săptămâna trecută.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat într-o declarație pentru agenția de știri AFP că prezența SUA în Europa reprezintă "fundamentul disuasiunii NATO". "Ne așteptăm ca o parte din trupele pe care Statele Unite intenționează să le mute din Germania să rămână în Europa", a afirmat el, adăugând că Lituania "ar fi bucuroasă să găzduiască trupe americane în mod regulat".

Măsura anunțată de președintele Trump a fost criticată deoarece slăbește angajamentul administrației de la Washington față de apărarea europeană, precum și capacitatea acesteia de a exercita o influență semnificativă în Orientul Mijlociu și Africa.