Rusia este precaută faţă de statutul NATO pentru Ucraina

Rusia este precaută faţă de statutul NATO pentru Ucraina

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Oficiali ruși au declarat că decizia recentă a NATO de a acorda Ucrainei statutul sporit de partener în alianță nu "contribuie la consolidarea securității și stabilității în Europa".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat reporterilor că Moscova a luat notă de măsura NATO de a transforma Ucraina într-un „partener de oportunități sporite”. „Suntem întotdeauna foarte atenți la abordarea infrastructurii militare a NATO față de granițele noastre și suntem obligați să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura propria securitate în această privință”, a afirmat el. Acesta a mai adăugat: "Urmărim întotdeauna cu mare atenție procesele când NATO, să spunem, absoarbe din ce în ce mai multe țări în diferite formate".

Statutul de „partener de oportunități sporite”, primit recent de Ucraina în relația sa cu Alianța, oferă Kievului un acces mai larg la programele NATO privind îmbunătățirea compatibilității militare, exerciții și extinde oportunitățile de schimb de informații, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. Cu toate acestea, statutul nu implică nici o decizie cu privire la chestiunea aderării Ucrainei la NATO, a precizat aceasta.

Decizia a fost salutată de Kiev, ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba mulțumind Alianței și subliniind că atât Ucraina, cât și NATO, vor beneficia de cooperare și „vor deveni mai puternice”.

Ucraina a devenit a șasea țară care a primit statutul de partener special, după Georgia, Iordania, Australia, Finlanda și Suedia.