Putin despre “cadourile poporului rus”

Putin despre “cadourile poporului rus”

La 21 iunie a.c., președintele Federației Ruse Vladimir Putin a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune “Rusia 1” (emisiunea “Moscova. Putin. Kremlin”), că în URSS ar fi existat republici care ar fi primit, la intrarea în Uniune, teritorii istorice rusești. Președintele rus a declarat totodată că unele țări ar fi ieșit din componența URSS fără să fi existat proceduri juridice clare de ieșire din Uniune: „Când a fost creată Uniunea Sovietică, dreptul de retragere din Uniune a fost inclus în Acord, însă nu au fost stabilite procedurile de ieșire din Uniune, astfel încât apare următoarea problemă: dacă o anumită republică a devenit parte a URSS, primind în bagajul său o cantitate uriașă de pământuri rusești, teritorii istorice tradiționale rusești și apoi acea republică decide să părăsească Uniunea, ar fi trebuit atunci cel puțin să iasă cu ceea ce a venit și fără să ia cu ea cadouri de la poporul rus”.

Aceste declarații au fost percepute ca reprezentând o invitație a liderului rus către unele state vecine ca aceste state să “restituie” Rusiei teritoriile primite în marja aderării la URSS. Declarațiile menționate au provocat reacții în mediile politice și în presa din țările vecine Federației Ruse.

Jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov, analist politic, apreciază că, prin aceste declarații, președintele rus are în vedere fie justificarea anexării Crimeei fie noi expansiuni teritoriale. Potrivit acestuia, astfel de declarații trebuie taxate, întrucât Vladimir Putin nu este președintele URSS, ci al Federației Ruse. Acesta aduce aminte că, în 1922, Republica Sovietică Socialistă Ucraina s-a înscris în URSS fără a fi avut în componența sa Crimeea. Jurnalistul subliniază că ieșirea Ucrainei din URSS s-a realizat pe baza unui referendum de adoptare a Actului privind independența, adoptat anterior de către Parlamentul de la Kiev, în timp ce în Rusia un referendum similar privind ieșirea din URSS nu a avut loc. Concluzia acestuia: Ucraina nu este vizată de declarațiile liderului rus.

Politologul și sociologul rus Igor Eidman apreciază că aceste declarații ar reprezenta o amenințare directă la adresa fostelor republici sovietice, mai ales că, potrivit acestuia, “părți din Georgia, Moldova și Ucraina ar fi fost deja luate cu forța și anexate; Estonia, Letonia, Kazahstan, Belarus – pregătiți-vă!”.

Declarațiile liderului rus au fost făcute în preajma unor momente politice extrem de importante pentru mediile politice de la Moscova: la 22 iunie, Federația Rusă a comemorat Ziua Memoriei, la 24 iunie va avea loc în numeroase orașe din Federația Rusă Parada militară (stabilită inițial a avea loc la 9 mai), iar la 1 iulie a.c. va avea loc referendumul privind adoptarea modificărilor constituționale propuse de către liderul de la Kremlin.

Reacțiile față de declarațiile președintelui Putin l-au determinat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, să afirme că Rusia nu are pretenții teritoriale față de țările vecine. Acesta a explicat că președintele rus ar fi avut în vedere greșelile sistemice produse în Constituție, pentru ca aceste tipuri de greșeli să nu se mai producă: “"Președintele nu a vorbit despre cadouri, ci despre erori sistemice anterioare din Constituție, care nu prevedeau o serie de situații, o serie de opțiuni pentru dezvoltarea de evenimente cu posibile consecințe negative asupra statului nostru. Despre aceasta a vorbit Putin”.