Volodimir Zelenski: “Nu îi vom ierta pe cei care nu le-au permis marinarilor ucraineni să apere Crimeea de invadatori”

Volodimir Zelenski: “Nu îi vom ierta pe cei care nu le-au permis marinarilor ucraineni să apere Crimeea de invadatori”

Autor: Dorin Melnic

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la 5 iulie a.c., aflat în vizită de lucru la Odesa, pentru a sărbători Ziua Flotei / Ziua Forțelor Militare Navale ale Ucrainei, că ,,noi, ucrainenii, niciodată nu îi vom ierta pe cei care ne-au anexat Crimeea. Și niciodată nu îi vom ierta pe cei care nu le-au permis marinarilor ucraineni să împiedice acest lucru’’, a afirmat Zelenski. Cea de-a doua parte a declarației a provocat deja rumori în spațiul public ucrainean.

Cu toate acestea, președintele nu a specificat pe cine anume nu vor ierta ucrainenii, nici cine sunt vinovații interni pentru pierderea Peninsulei și nici în ce context se încadrează sintagma ,,nu îi vom ierta’’. Unii analiști apreciază că aceasta trimite inclusiv la administrația politică ucraineană centrală de la Kiev din perioada ocupării Peninsulei Crimeea de către “omuleții verzi”.

La sfârșitul lunii iunie 2020, ministrul ucrainean de Afaceri Externe, Dimitri Kuleba, a precizat că Ucraina nu dorește neapărat ca Federația Rusă să ofere compensații de plată pentru ocuparea Crimeii, ci doar „să întoarcă teritoriul furat”.

Prin refuzul lui Zelenski de a-i nominaliza pe ,,invadatori’’ (așa cum proceda în mod sistemic predecesorul său Petr Poroșenko), acesta probează intenția de a gestiona în mod prudent și echilibrat relațiile cu Moscova, tensionate exponențial ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă în anul 2014. Președintele Zelenski este conștient că soluționarea litigiilor din relația bilaterală (Donbas, Crimeea) poate avea loc doar prin negociere sau cooperare cu guvernul de la Kremlin, deși nu evită în anumite ocazii să își afirme și să promoveze spiritul naționalist ucrainean.

Spre exemplu, la 26 februarie a.c., la forumul ,,Age of Crimea’’, Zelenski a declarat că recuperarea Crimeei reprezintă o parte inerentă a ideii naționale a Ucrainei, deși a recunoscut în același timp că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat. De asemenea, șeful statului ucrainean a afirmat că Ucraina este obligată să le ofere sprijin cetățenilor ucraineni care au rămas în ,,Crimeea ocupată de Rusia’’, să îi ajute pe tineri să studieze și să obțină un loc de muncă în țară, pe lângă garantarea sprijinului informațional pentru concetățeni.

Până la urmă, Zelenski rămâne liderul unui țări profund divizate, având responsabilitatea asumată de a pune capăt războiului din Donbass și de a stopa tensiunile interne cauzate de clivajul dintre vocile care susțin apropierea Kievului de blocul transatlantic SUA-UE și cele contrare – care consideră că viitorul Ucrainei este lângă Federația Rusă, legăturile istorice și culturale dintre ucraineni și ruși neputând permite celor două națiuni să aibă interese diferite pe plan extern.

Numeroși analiști de la Kiev evidențiază că politica externă a unui stat trebuie dirijată cu mult tact atunci când se ciocnește de interesele Federației Ruse, mai ales în privința unor state vecine acesteia. În acest context, președintele Zelenski lasă impresia că își calculează în mod prudent relațiile cu Moscova, pentru a obține noi succese de etapă în diferite dosare ale relației bilaterale (negocierile privind implementarea păcii în Donbas, schimbul de prizonieri etc).