Ministrul ungar de Externe în vizită oficială în Georgia

Ministrul ungar de Externe în vizită oficială în Georgia

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, s-a întâlnit cu primul ministru georgian Giorgi Gakharia, la Tbilisi, ocazie cu care a declarat că Georgia este un stat-lider în inițiativa Parteneriatului Estic al UE, iar cooperarea acestei țări cu NATO este excepțională.

Szijjarto a felicitat reformele realizate de guvernul georgian și lupta cu succes a țării împotriva noului coronavirus. El a declarat că atât eforturile guvernului georgian, cât și cele ale poporului, au permis ca țara să aibă un succes deosebit în combaterea noului coronavirus.

Szijjarto a declarat că sosirea sa în Georgia în mijlocul pandemiei reprezintă un "semnal al legăturilor noastre speciale și de cooperare". El a precizat că Georgia are un mediu de afaceri favorabil, iar companiile maghiare sunt interesate să își înceapă afacerile aici – a invocat în acest sens activitățile companiei aeriene maghiare Wizz Air în Georgia.

Gakharia și Szijjarto au discutat despre oportunitățile turistice și au declarat că ridicarea restricțiilor de călătorie ar trebui să aibă loc treptat și prudent. În cursul întâlnirii sale cu ministrul georgian de externe, David Zalkaliani, Szijjarto a declarat că mulți maghiari sunt nerăbdători să viziteze Georgia și au convenit să creeze un grup de lucru pentru schimbul rapid de informații în domeniul epidemiologic.

La conferința de presă care a urmat după întâlnirea cu ministrul ungar de externe, diplomatul șef al Georgiei, Davit Zalkaliani, a salutat Ungaria ca fiind "susținătorul ferm al integrării europene și euro-atlantice a Georgiei" și i-a mulțumit colegului său ungar pentru "mesajele foarte clare" pe care le-a făcut în sprijinul Georgiei la reuniunile ministeriale ale Parteneriatului Estic și NATO.

Szijjarto a reiterat sprijinul țării sale față de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei.